150 éves a FŐKERT

Hír

2017/03/20

Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet, 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Így az idei év jubileumi év lesz a vállalat életében, amelyet méltó ünnepi eseményekkel szeretne emlékezetessé tenni a Társaság. Az emlékév részben a FŐKERT 150 éves történetéről szól, de a jövő felé is építkezik. Az alapítás dátumához kötődően indul el Tarlós István főpolgármester úr fővédnökségével a „FŐKERT150” jubileumi emlékév.

1867-ben Pest város vezetése a szaporodó parkok és fasorok fenntartási és fejlesztési munkái miatt napirendre tűzte egy önálló városi kertészet megalapítását. Ezért Pest Szabad Királyi Város Tanácsa 1867. március 19-én határozatban rögzítette a város fásítási ügyeinek leválasztását a Városligeti kertészettől és megszavazott kültelki fásításra 2.950 forintot, továbbá „a Városligeti fanöveldére és oda kiváltandó felügyelői épületre 5.000 forintot.”
Ehhez az eseményhez köthető annak a kertészeti vállalatnak a megalakulása, amely az elmúlt 150 év alatt töretlenül végezte a Főváros zöldfelületeinek gondozását, fejlesztését és mára FŐKERT Nonprofit Zrt. néven, fővárosi, kiemelten közhasznú közművállalatként tartja karban és fejleszti Budapest rendeletileg kiemelt zöldfelületeit és fasorait.
Az elmúlt másfél évszázadban történelmi megpróbáltatások sora érte Budapestet, többször dúlta ostrom és voltak fellendülő időszakok is, melyek mind nyomot hagytak a város zöldterületein, a városi fákon és magán a Fővárosi Kertészeten is. Ma a FŐKERT Nonprofit Zrt. - mint a szakma zászlóshajója -, Magyarország legnagyobb és legrégebbi kertészeti vállalata 6 millió négyzetméter zöldfelületet, illetve több mint 100 ezer fasori fát gondoz Budapesten.

A FŐKERT150 jubileumi évet a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné emlékezetessé tenni, nemcsak a vállalat dolgozói, de Budapest lakossága és a Fővárosba látogató turisták számára is. Többféle szakmai programot és közösségi eseményt tervezünk:

  • A Jubileumi év során a FŐKERT meg kíván jelentetni egy magyar-angol kétnyelvű képes albumot az elmúlt 150 év fontosabb eseményeiről, igazgatóiról, a Társaság kezelésében lévő legfontosabb parkokról és fasorokról.
  • A FŐKERT nyitott az innovációk, a modern technológiák felé, így elkészítjük a BudapestGreen néven futó okostelefon applikációt, amelynek célja bemutatni Budapest legfontosabb zöldterületeit, fasorait, botanikai ritkaságait és kertészeti érdekességeit. Az applikáció magyar és angol nyelven készül, nem titkolt célja bemutatni Budapest „zöld” valóságát, utazásra és felfedezésre hívja az érdeklődőket a budapesti parkok és fasorok világába.
  • www.fokert150.hu néven honlapot indított a Társaság, amelynek célja, hogy az érdeklődők fel tudják tölteni a honlapra a családi fényképeiket, emlékeiket, amelyek a FŐKERT által gondozott parkjaiban, fasoraiban készültek. Emellett a Társaság munkatársai a belső archívumból válogatnak képeket, archív dokumentumokat, amelyeket megosztanak ezen a honlapon.
  • A FŐKERT Nonprofit Zrt. a jubileumi év alkalmából teljesen felújítja a Gellérthegyi Csúszdás Játszóteret és környezetét, melyre emlékfát és emléktáblát kíván elhelyezni.
  • Idén is megrendezésre kerül a Föld Napja alkalmából az évek óta sikeres önkéntes parkszépítő esemény, a „Miénk itt a park!” rendezvény a Vérmezőn.
  • Idén is várja az érdeklődőket a korábbi években sorozatos rekordokat elérő „Tedd Meg Magadért!” elnevezésű családi- és sportrendezvény.
  • Negyvenedik alkalommal kerül megrendezésre az egynyári virágbemutató a Margitszigeten, amely idén nemzetközi kitekintéssel párosul
  • A Társaság tervei szerint az idén először önálló sátorral jelen lesz az idei 25 éves jubileumi Sziget Fesztiválon is. A FŐKERT a kezdetek óta részese a fesztiválnak, minden évben rendbe rakja a Hajógyári szigetet a fesztivál után, idén viszont környezetvédelmi szemléletformáló kampánnyal kívánunk találkozni a fesztivál látogatóival.
  • A Jubileumi év méltó lezárásaként egy nemzetközi kertész-szakmai konferenciát szervezünk neves hazai- és külföldi előadók részvételével. Folytatódik a tavalyi évben megkezdett „10 000 új fát Budapestre” program, amelyet Tarlós István főpolgármester úr indított útjára 2016-ban.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a jubileumi év során hasznos, a város és lakói számára értéket jelentő rendezvényeket és programokat szervez, amelyekre szeretettel vár minden érdeklődőt!

forrás: Főkert nonprofit Zrt.

A rovat új hírei

Hasonló

Negyedmillió egynyári növény

A FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai városszerte megkezdték a több mint 260 000 darab változatos színű és formájú egynyári ...