Földön talált fióka? Nem biztos, hogy meg kell menteni!

Hír

2020/07/01

A költési szezon közepén járunk, mindenfelé fészkek, csipogó, szárnyukat próbálgató fiókák. A madármentőket naponta több tucatszor hívják kétségbeesetten: madárfiókát találtak a földön, mit tegyenek? Vagy ami még rosszabb: már egy foglyul ejtett madárral csöngetnek a menhelyek kapuján.

Az ilyen esetek többsége ugyanis „téves riasztás”, és a fióka nem esett ki a fészekből, és nem hagyták el a szülei. Jónéhány olyan madárfaj létezik, melynek fiókái a kirepülés után is fészkük, szüleik közelében maradnak, addig pedig a magas fűben, a bozótban, bokrok közt bújkálnak. Ilyen madarak tipikusan a rigók és a rozsdafarkúak.

Ezek az énekesmadarak jellemzően olyan helyekre fészkelnek, ahol védve érzik magukat, ezért előnyben részesítik a tüskés vagy örökzöld bokrokat, kúszónövények szövevényét.

Nem kell tehát megmenteni őket, szüleik ugyanúgy etetik a kicsiket, akik nagyon jól tudják, hogy amíg anyjuk-apjuk élelmet szerez, addig csöndben meg kell lapulniuk. Ha pedig mégis bajba kerülnének, például egy ragadozó szemelné ki őket, a szülők többnyire akkori is megoldják a helyzetet, például sérültnek tettetve magukat elcsalogatják a macskát, kutyát, madarat.

Fontos tudni azt is, hogy nem könnyű fogságban felnevelni a fiókákat. Kevesen értenek hozzá, pontosan mivel, hogy kell etetni őket, és a kicsik a bezártságtól, a stressztől is elpusztulhatnak.

Mikor kell valóban segíteni? Ha például a fióka láthatóan sérült, szárnya, lába, csőre törött vagy sérült, vagy megbizonyosodtunk róla, hogy a szülők elpusztultak.

Ide kattintva tekinthető meg az MME tájékoztató plakátja, ami segít a döntésben, mit csináljunk, ha fiókát találtunk.

A madármentő állomások listája (a teljesség igénye nélkül) itt található.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Liberaler Humanist; 2. commons.wikimedia.org / 4028mdk09.


forrás: Szonday Szandra

A rovat új hírei

Hasonló