Gigantikus dinoszaurusz-lábnyomot fedeztek fel a Góbi sivatagban

Hír

írta: ecolounge
2016/10/01

Az eddig feltárt egyik leghatalmasabb dinoszaurusz-lábnyomot fedezték fel a Góbi sivatag mongóliai részén egy japán-mongol expedíció tudósai - jelentette be pénteken egy japán egyetem.

A gigászi lábnyom 106 centiméter hosszú és 77 centiméter széles. A felfedezést múlt hónapban tették, a lelet egy 70-90 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban létrejött földtani rétegben található - közölték az Okajamai Tudományegyetem kutatói, akik a mongol tudományos akadémia tudósaival együtt részt vettek az expedícióban.

Az ősállat a hajdani sáros talajon hagyhatta ott a nyomát, majd homok folyt a horpadásokba, ami segített konzerválni a lábnyomot. A kutatók szerint a nyomot egy hosszú nyakú, növényevő titanoszaurusz hagyta, mely 30 méternél is hosszabbra és 20 méternél magasabbra nőtt. Igen ritka felfedezést sikerült tennünk, mivel a lábnyom igen jó állapotban maradt fenn, még a karmok lenyomatai is kivehetők.

Valószínűleg egy ilyen, vagy ehhez hasonló dino lábnyomáról van szó. A videón látható ősállat szinte teljesen ép csontvázára 2014-ben leltek a régészek Argentínában. A példány súlya több lehetett mint egy 50 tonnás Boeing 737-900-as repülőgépé.


Kép forrása (illusztráció) / Szerző:Greg Willis

forrás: phys.org, MTI

A rovat új hírei

Hasonló