110 millió éves dinoszauruszleleteket fedett fel az aszály Texasban

Hír

írta: MTI
2022/08/25

A hatalmas aszálynak "köszönhetően" fantasztikus leletek kerültek elő egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban.

Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében található Dinoszaurusz-völgyi Állami Parkon (Dinosaur Valley State Park) is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést.

A park szerdán adott ki közleményt a felfedezésekről. A súlyos aszály nyomán a folyómeder szárazra került több pontján is találtak nyomokat, ezek a földtörténeti őskorból, körülbelül 113 millió évvel ezelőttről származnak. Ezek közül több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy élőlényhez, amelynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya pedig 44 tonna.

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, amelynek kifejlett példányai "csak" 4,5-5 méter magasak voltak, súlyuk pedig "csupán" 7 tonnát nyomott.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat (US Drought Monitos) adatai szerint múlt héten az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Diane Turner

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Dinoszauruszpárra leltek

Egy együtt elpusztult dinoszauruszpár maradványaira bukkantak Mongóliában, a Góbi-sivatagban az Albertai Egyetem paleontológusai.