Gigantikus homokvár várja a partifecskéket Angliában

Hír

írta: MTI
2021/03/30

A partifecskék minden év márciusában hosszú utat tesznek Angliáig, azonban vagy 25 éve nem látták őket fészket rakni. Ezért egy termászetvédő szervezet profi homokszobrászok segítségével hatalmas "homokvárat" épített, hogy ösztönözze a fecskék megtelepedését a folyók mentén.

A Surrey Wildlife Trust szervezet kezdeményezésére profi homokszobrászok segítségével készült a partifecskék (Riparia riparia) leendő élőhelye a Spynes Mere természetvédelmi területen. Ezek a madarak Afrika szubszaharai régiójából érkeznek ide és március közepétől szeptemberig tartózkodnak itt, de fészket nem raktak itt már 25 éve. A húsz méter hosszú homoképítmény több száz apró madárnak nyújt helyet, hogy itt költsenek és neveljék fel fiókáikat.

Az állatvédők szerint egyre jobban csökken a partifecskék számára megfelelő költőhely. Ezek a 12 centiméteres kis madarak karmaikkal a homokban 50-90 centiméter mély odút vájnak, a végén pedig egy kis kamrát alakítanak ki és ebbe teszik tojásaikat.

A Surrey Wildlife Trust vezetője, James Herd szerint a partifecskék száma az elmúlt 50 évben két alkalommal is jelentősen csökkent az afrikai telelőhelyen kialakult szárazság miatt.

Nagy-Britanniában a folyópartok mentén lévő természetes költőhelyeik csökkentek, ahogy a folyók egyre inkább városias területeken és utak alatt folynak. A kőbányászat visszaesésének hatására is csökkent a költésre alkalmas helyek száma. A mesterségesen kialakított költőterület segíthet a populáció növekedésében.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Aiwok


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló