Hattyúk társaságában több mint hétezer kilométert tesz meg egy brit környezetvédő

Hír

írta: ecolounge
2016/09/19

Májusban már hírt adtunk a brit állatvédőről, aki az orosz sarkvidéki területektől egészen Nagy-Britanniáig követi a hattyúk vándorlását egy speciális motoros siklóernyővel, hogy kiderítse, mitől csappant meg az utóbbi húsz évben a Bewick-hattyúk száma. A 41 éves Sacha Dench ma reggel útnak indult az észak-oroszországi Pecsorából.

Az állatvédő 11 országot fog átszelni a hattyúk 7200 kilométeres vándorlását követve. Ezen a linken nyomonkövethető hogy épp merre jár - pontosabban repül - az állatvédő.

"Két éve tervezem ezt az expedíciót. Ez egy igazi kaland lesz számomra. Szeretek repülni és megszállottja vagyok a vadvilágnak" - mondta Dench, hozzátéve, hogy végig filmezni fog, és alig várja, hogy megmutassa a világnak a hattyúk repülését a tundrától Nagy-Britanniáig.

A környezetvédő a hattyúk vándorútján élő közösségek tagjaival, állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal és vadászokkal beszélgetve próbálja majd kideríteni, hogy az elmúlt húsz évben miért tér vissza egyre kevesebb madár az őszi vándorútról. Az adatok szerint 1995-ben nagyjából 29 ezer Bewick-hattyú volt Európában, 2010-re azonban 18 100-ra csökkent a számuk, amely azóta is hanyatlik.

A szakértők szerint a háttérben álló okok egyike az illegális vadászat, de a madarak számára pihenőhelyként szolgáló vizenyős területek elvesztése, a sarkiróka-támadások és a villamos vezetékek megszaporodása, valamint a klímaváltozás is közrejátszik a jelenségben.

Dench naponta több órát fog repülni a speciális motoros siklóernyővel, amely nagyjából 56 kilométeres óránkénti sebességgel halad a mínusz 9 Celsius-fokos hőmérsékletben. A szabad ég alatt fog aludni, vagy a helyi nomád népektől kér menedéket éjszakára. Útját műholddal követik nyomon és hetente kétszer videonaplóban fog beszámolni az élményeiről. A tervek szerint október végén érkezik meg Franciaországba, ahol megvárja a megfelelő időjárási feltételeket a csatornán való átkeléshez, majd London délnyugati része felé veszi az irányt. Nagy-Britanniában hagyományosan a Bewick-hattyúk megérkezése jelzi a tél kezdetét.

A Flight of the Swans (A hattyúk repülése) elnevezésű tízhetes expedíció támogatói között van az Oscar-díjas Judi Dench színésznő, aki távoli rokonságban áll a környezetvédővel, valamint Sir Ranulph Fiennes brit felfedező és Sir David Attenborough is.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló