Hosszabb, mint a Grand Canyon

Magazin

írta: Fáy Bence
2013/09/11

A világ egyik legnagyobb kanyonját fedezték fel a Grönlandon. Bízunk benne, hogy nem válik egyhamar turista látványossággá.

Vannak még fehér foltok
A kanyont, ami majd 800 km hosszan nyúlik el, és helyenként eléri a 800 méteres mélységet (Magyarország legmagasabb csúcsa, - a Kékes, 1014 m, - is alig látszana ki belőle), egy nagy folyó vájta ki, több mint 4 millió éve, mielőtt a jég megérkezett volna a térségben. Ez a láthatatlan völgy hosszabb, mint a Grand Canyon (446 km, vagy mint a Duna magyarországi főága 417 km). Nagyjából Grönland közepén indul el, és végül eljut egészen az északi partvidékig. Az eljegesedés előtt egy nagy folyó hömpölyöghetett itt, ma jéggel telített teljes hosszában.
„Manapság, amikor már a mobiltelefonjainkon is elérhetőek műhold képek, a nap minden pillanatában, azt feltételeznénk, hogy Földünk már teljesen fel van térképezve. De mint kiderült, még sok minden vár feltárásra. Ez egy nagyon izgalmas felfedezés” – mondta Jonathan Bamber a bristoli egyetem professzora.

Jeges világ
A kanyont akkor fedezték fel, amikor korunk egyik legfontosabb tudományos kérdésére próbáltak választ találni. Nevezetesen arra, hogy a sarkvidék melegedésének hatására, mennyire fog hozzájárulni a Grönlandi jégmezők olvadása a világtengerek szintjének emelkedéséhez. A szigetet, amely közel 2,2 millió négyzetkilométer területű, mintegy 1,7-1,8 millió négyzetkilométeren, - ez majd húsz Magyarországnyi területnek felel meg, -  2-3 km vastag jég borítja. A válasz keresése során számos alkalommal készítettek radar felvételeket, a jég alatt megbúvó felszínről. Az adatok áttanulmányozását követően (amelyeket főleg a NASA, illetve Brit és német kutatók gyűjtöttek össze az évtizedek során), döbbentek rá a tudósok, hogy valami egészen új természeti képződményt fedeztek fel. David Vaugham professzor szerint a jégmezők sok mindent eltakarhatnak máshol is. „Grönlandon nem is feltételeztünk volna ekkora kanyont, és azt sem, hogy az egymást követő eljegesedéseket túléli.”

Emberi szem még nem látta
A kanyont soha nem láthatta emberi szem, hiszen 4 millió éve jégbe van zárva. Vaugham professzor szerint részben fedetlen lehetett a legutóbbi interglaciális időszakban, (körülbelül 100. 000 éve), így elképzelhető hogy a külvilágtól elzárt organizmust is találni fognak - „Valószínűleg van ott valami féle bakteriális életforma." A kutatók szerint ez a kanyon igen fontos szerepet játszik a jég alatt lévő vizek tengerbe juttatásában: A tenger szintje alatt, a jéglemezből kiolvadó vizet csörgedező patakként szivárogtatja a Jeges-tengerbe.

A tudósok bíznak abban, hogy a kanyon még jó ideig elzárt marad a környezettől. Hiszen amennyiben jégtakarója elolvadna, az egyúttal azt is jelentené, hogy a grönlandi jég jelentős része már felolvadt, amely így 7 méterrel emelné meg a világtengerek szintjét, jelentősen megváltoztatva bolygónk ma ismert arculatát is.

 

 

forrás: bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló