Kiállítják a Micimackót ihlető medve koponyáját

Hír

írta: ecolounge
2015/11/22

Először állítják ki az "igazi Micimackó" koponyáját egy londoni múzeumban - számolt be róla múlt hét pénteken a BBC News.

A. A. Milne fiának, Christopher Robinnak a mackója, amely az író gyerekregényeinek főhőse lett, a Londoni Állatkert fekete medvéjéről, Winnie-ről kapta a nevét. Milne hőse az eredeti műben Winnie The Pooh, Karinthy Frigyes tolmácsolásában Micimackó néven szerepel.

A fekete medve az 1920-as években a Londoni Állatkert egyik sztárja volt, a látogatók nagyon szerették, mert különböző mutatványokkal szórakoztatta őket és igen barátságos volt velük. Harry Colebourn veterán katona vásárolta a medvét még bocs korában Kanadában, ahol szolgált és 1914-ben szállíttatta Angliába. Mikor csapatával Franciaországba vezényelték, átadta az állatot a Londoni Állatkertnek és Winnie ott is maradt haláláig. Christopher Robin (a regényben Róbert Gida) rendszeresen megfordult az állatkertben és egy olyan fénykép is fennmaradt, amelyen a medve kifutójában állva mézzel eteti Winnie-t.

Winnie 1934-ben pusztult el, a koponyáját a Királyi Sebészeti Kollégium (Royal College of Surgeons) múzeumának kurátora őrizte meg. A híres medve koponyáját a Hunterian Museumban (vadászati múzeum) 11 ezer állatkoponyát tartalmazó gyűjteményének áttekintésekor azonosították, és most a múzeumban állítják ki egy állatok és emberek közötti kapcsolatot vizsgáló különleges tárlat keretében. A koponya vizsgálata elárulta, hogy Winnie idős korára fogai többségét elveszette. A igazgatója, Sam Alberti szerint lehet, hogy azért, mert a gyerekek mézzel és más édességekkel etették.

Christopher Robin kedvenc játék mackóját Winnie-ről nevezte el, a The Pooh kiegészítés később ragadt a nevéhez. Milne az 1920-as évek közepétől írta a fia mackója ihlette történeteket. A Micimackó iránti érdeklődés világszerte töretlen. A hőssel kapcsolatos tárgyak piaca évi 3,6 milliárd fontra rúg. A mesehős számos hollywoodi produkció sztárja lett. Az igazi Winnie pedig egy harmincas évekbeli tankönyvben szerepelt, amely az állatok fogainak egészségéről íródott. A Micimackó egy tavalyi brit közvélemény-kutatás alapján az utóbbi 150 év legkedveltebb gyerekkönyve lett.

Christopher Robin játék mackója egyéb játékaival együtt jelenleg egy New York-i kiállításon tekinthető meg.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Megszabadulnának a medvéktől

Engedélyezni akarja a veszélyesnek tartott barnamedvék elfogását és elpusztítását az észak-olasz Trentino tartomány elnöke.

Medvék elleni védekező rendszer

Medvék és más vadon élő állatok ellen építenek új védőrendszert a horvát autópályán. Az elgondolás kicsit hiányosnak ...