Kihalnak a császárpingvinek?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/07

Az antarktiszi jég olvadása komoly veszélyt jelent mindannyiunkra nézve, ám a császárpingvinek számára rövidesen végzetes lehet. Élőhelyük oly rettentő gyorsasággal zsugorodik, hogy a tudósok szerint a 21. század végére populációjuk harmadolódni fog, végül pedig kihalnak.

A császárpingvinek csökkenő száma a klímaváltozással járó olvadásnak tudható be. Az antarktiszi jégtenger a pingvinek fő táplálékának, a planktonoknak ad otthont - "ők" pedig algákkal táplálkoznak, amelyek ugyancsak a jeges tengerben élnek - így az olvadás előrehaladtával a pingvinek tápláléka eltűnik.

Napjainkra a díszes madarak kilátástalan helyzetbe kerültek és kizárólag emberi segítséggel élhetik túl az elkövetkezendő éveket a kutatók szerint, akik kiemelték: kevés esélyt látnak rá, hogy a császárpingvin képes lesz alkalmazkodni a változó környezethez a túlélés érdekében. "Ha csak valami csoda folytán nem változik valami, a császárpingvinek halálra vannak ítélve" mondta Hal Caswell, az egyik felelős kutató. Véleményük egy már 50 éve tartó kutatáson - a kelet-antarktiszi Terre Adelieben lévő kolónia megfigyelésein - és műholdas adatokon alapul.

Arra talán van némi esély, hogy a császárpingvin azonnali veszélyeztetett fajjá nyilvánításával ezek a csodás állatok megmenthetőek. Ha ez megtörténik, létrejöhetne egy olyan ember által felügyelt rezervátum, ahol a pingvinek természetes környezetükben élhetnek tovább.

A császárpingvin veszélyeztetettségének híre talán előrelendítheti az üvegházhatású gázok csökkentésének ügyét is - a probléma megoldása hosszú távon kihathat a klímaváltozásra.

 

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

Az Állatok Világnapja

Október 4-én van az Állatok Világnapja, amelynek alkalmából a WWF a kevésbé „szem előtt lévő” veszélyeztetett fajokra ...

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".