Kihaltnak hitt őshonos halfajra, menyhalra bukkantak a Balatonban!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/02

Czeglédi István és Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges menyhalat (Lota lota) fogtak ki a Balatonból.

A Balatonban őshonos halfaj a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak.

A menyhal Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője. A folyótorkolatok és lagúnák brakkvízeinek, a kevésbé szennyezett szakaszokon főleg hidegvízű folyóknak és tavaknak (az Alpokban 1200 méter felett is) lakója. Magyarországon a folyóvizek többségéből ismert, így a Duna, a Rába, a Marcal, az Ipoly, a Dráva, a Mura, a Kerka, a Tisza, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Keleti-főcsatorna, a Nyugati-főcsatorna, a Sajó, a Bódva, a Hernád, a Hármas-Körös, a Kettős-Körös, a Sebes-Körös, a Maros folyókban egyaránt megtalálható és nagyobb tavakban - immáron a Balatonban - valamint a Fertő tóban is előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg. (További érdekes információk a menyhalról a Wikipedia-n.)

A Balatoni Limnológiai Intézet kutatóinak csütörtöki közleménye szerint a faj 2015-ös, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködése általi visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló. Eddig azonban egyetlen példányt sem sikerült kimutatni a monitorozások alkalmával és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj a visszatelepítés óta.

A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba. A balatoni populáció megerősödésére még várni kell, addig a fajra horgászati tilalom van érvényben. Azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez.A videó edukációs célokat szolgál.
Kép forrása: Flickr, Szerző: Rawpixel LTD. (CC BY 2.0)

forrás: MTI, Balatoni Limnológiai Intézet

A rovat új hírei

Hasonló

Az év hala - 2014

A kecsege, a galóca és a vágó durbincs verseng az év hala címért.

Az év hala

A magyar bucót választották az év halának.