Kivágják "Tolkien fáját"

Hír

írta: Admin
2014/08/01

Kivágják a világhírű író kedvenc oxfordi fáját. A 215 esztendős feketefenyő ágai kezdtek leesni, veszélyessé vált.

A feketefenyő kivágásáról az oxfordi városi tanács és az egyetem szakértői közösen döntöttek azt követően, hogy a napokban hatalmas ágak hullottak le a fenyőről. A fa arról volt nevezetes, hogy különösen közel állt J. R.R. Tolkien szívéhez, amikor Oxfordban élt. Azokban az években írta A hobbit és A Gyűrűk Ura című műveit.

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Dél-Afrika, 1892. január 3. – Oxford, 1973. szeptember 2.) filológus, az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora, az angol nyelv és irodalom professzora. A tudományos életen kívül leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint A hobbit szerzőjeként ismerik. Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok szintén igen ismert. E művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. - forrás: wikipedia

Nehéz lenne megmondani, mi okozta az öreg fa életének végét, egyes vélemények szerint a hosszan tartó meleg, száraz idő következménye lehet. (Elképzelhető hogy ez is klímaváltozás eredménye?)
A botanikus kert szakemberei úgy vélik, a fenyőt 1799-ben ültethették, magját Ausztráliában gyűjtötte John Sibthorp brit botanikaprofesszor. A fa környékét lezárták a járókelők elől, amíg a fát "lebontják", amely akár hetekbe is telhet.

"Ha a Nyár a világon elhever,
s aranyló délután
Egy álom végre kibontakozik
a fák alvó sudarán;
Ha völgyet-hegyet, zöld vadont
hűssel Nyugat szele tölt -
Ide gyere! Hozzám visszagyere!
S mondd: Itt legszebb a Föld!"
- John Ronald Reuel Tolkien


Kép forrása / Szerző: Paul Harrop

 

forrás: MTI, wikipedia.org, citatum.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Oltás a beteg fáknak

Fokhagymakoncentrátummal próbálják megmenteni a halálos betegséggel küzdő fákat Nagy-Britanniában.