Legidősebb és leghíresebb szálkásfenyők

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/12/14

Íme a világ legidősebb és leghíresebb simatűjű szálkásfenyője.

Földünk legidősebb, nem telepes felépítésű élőlényei egytől egyig ősi szálkásfenyők, amelyek Kalifornia és Nevada államokban a magashegyi cserjehatár közelében ligeteket alkotva élnek. Közülük kerül ki a Föld legidősebb fája, amely ebben az évben ünnepli 5063. életévét, és amelynek pontos helyét a U.S. Forest Service (erdészeti szolgálat) titokban tartja, hogy megóvják az embertől. Annyit lehet róla tudni, hogy valahol a Kalifornia állambeli White Mountains területén él.

Kicsivel több információ áll a rendelkezésünkre az Ancient Bristlecone fenyőerdőben, Bishop város közelében található Matuzsálem-fáról, amely 4846 évével a Föld második legidősebb - és egyúttal leghíresebb - fájának számít. A Fehér hegységben élő Matuzsálem-fa  fa pontos helyét persze ugyancsak titok fedi, nem véletlenül: Élt ugyanis egy másik híres fa is a régióban, amelynek 1964-es elpusztításában maga az Egyesült Államok Erdészeti Hivatala asszisztált. A Prométeusz nevű fa a dendrokronológia (fagyűrűkutatás) áldozatává vált. Az 1950-es években a fagyűrűkutatók idős fák után kutattak, hogy gyűrűik által információkat gyűjthessenek többek közt az éghajlati változásokról is. A fa kivágását kérvényező "kutatóról" annyit tudni (egy akkor végzős egyetemi hallgatóról van szó), hogy miután 1964-ben megkapta az engedélyt az erdészeti hivataltól, saját kezüleg vágta ki Prométeuszt. A fán ekkor 4.844 évgyűrűt számoltak meg, a legbelső elkülöníthető évgyűrű ennek alapján i. e. 2897-ben jött létre, azaz körülbelül akkor, amikor az egységes Egyiptom megalakult.

Simatűjű szálkásfenyő
Az Egyesült Államok délnyugati, hegyvidéki területein őshonos simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva) a fenyőfélék családjába tartozó, esetenként nagyon hosszú életű fafaj. "Intermountain" és "Western britlescone pine" néven is szokták nevezni. A hegyekben, 2700 méteres magasságban és a felett találhatóak meg, az úgynevezett fahatár közvetlen közelében (ezen határ felett a fák már nem képesek elélni). Növekedésük felettébb lassú, ami részben az alacsony átlaghőmérsékletnek, a viszonylag száraz talajnak és az erős szélnek köszönhető. A fafaj magassága 5-től 15 méterig terjed, törzsének átmérője a 2,5 méterestől a 3,6 méteres lehet. Sűrű és gyantás törzsük és ágaik ellenállóvá teszik őket a rovarokkal, a gombákkal és a különböző betegségekkel szemben. Ahogy korosodik, szép lassan elhal, míg végül csak a szíve, a fa törzse marad életben, mely jobb esetben néhány még ép szövetfonal segítségével összeköti a gyökeret az ágakkal. Vaskos, sötétzöld tűlevelei ötösével állnak, 2,5-től 4 cm-es hosszúságúak, külső részeiken kékeszöld árnyalattal. Tűlevelei egyébként a világon a legtovább megmaradó levelek, mivel egyesek közülük akár 45 éven keresztül is a növényen maradnak.

A Matuzsálem-fa emlékeztet minket, hogy a földi élőlények rövidebb, de akár hosszabb ideig is élhetnek, és habár a mi időnk is véges, fontos, hogy életünket olyan dolgokkal töltsük ami a fejlődésünkre szolgál és stresszmentes életvitelt biztosít  - például menjünk ki a természetbe lazítani - miközben olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodunk, amelyek végül eljuttatnak minket a teljes békéhez, harmóniához és boldogsághoz (elképzelés Mahatma Gandhi nyomán).


Kép forrása / Szerző: Rick Goldwaser

 

forrás: wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Szavazz az év fájára!

Elindult a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig.

Az erdőirtás beszüntetéséért

Jelentős anyagi támogatást kapnak azok a szegény országok, amelyek vállalják az erdőirtás gyakorlatának beszüntetését.

Kivágják "Tolkien fáját"

Kivágják a világhírű író kedvenc oxfordi fáját. A 215 esztendős feketefenyő ágai kezdtek leesni, veszélyessé vált.

A misztikus Kampó-erdő

Lengyelország észak-nyugati részén található az a szürreális mesebeli erdő, melynek fái kampó alakot formáznak.

A rovat legolvasottabbjai