Megvédte magát, most büntetést fizet

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/07/13

Tízezer norvég koronás (350 ezer forint) büntetést szabtak ki a norvég hatóságok arra az Északi-sarkra indult cseh expedícióra, amely márciusban túlélt egy jegesmedve támadást.

A Mladá Fronta Dnes című cseh napilap egy norvég hírportál közlésére hivatkozva azt írja, a büntetést a csehek azért kapták, mert "nem foganatosítottak megfelelő megelőző intézkedéseket" a támadás kivédésére. A hatóságok szerint a csehek abban hibáztak, hogy az expedíció az útra nem vitt magával embereket a tábor őrzésére, helytelenül volt felállítva a táboruk körüli kerítést és nem volt olyan műszaki berendezésük, amellyel nyomon tudták volna követni a medvék mozgását.

Az incidens a norvég fennhatóság alatt lévő Svalbard-szigeteken történt március közepén, amikor a majdnem kéttucatnyi résztvevőből álló cseh egyetemi-tudományos expedíció táborát egy valószínűleg éhes jegesmedve támadta meg. A cseheknek sikerült több órán át ellenállniuk a ragadozó támadásának, mígnem a kihívott helyi vadászok lelőtték az állatot. - A kutatók szerint 40 éven belül a jegesmedvék akár kétharmada is eltünhet a globális felmelegedés, az északi sarki jégtakaró vékonyodása következtében. Vajon az expedíció tisztában volt azzal, hogy a jegesmedve veszélyeztetett faj, amelyre figyelni kell? - Tábori felkészültségük nem erről árulkodik.

A norvég hírportál szerint ez az első eset, hogy ilyen indokkal büntetést szabtak ki valakire a helyi hatóságok.


forrás: MTI
Ön egyetért a büntetéssel?

A rovat új hírei

Hasonló

Megszabadulnának a medvéktől

Engedélyezni akarja a veszélyesnek tartott barnamedvék elfogását és elpusztítását az észak-olasz Trentino tartomány elnöke.