Módosította a kormány a tarvágásról szóló rendeletet

Hír

írta: MTI
2022/08/16

Úgy tűnik, a tiltakozások célt értek, a kormány friss utasításában ugyanis - a korábbi döntésével szembemenve - mégis betiltotta a tarvágást természetvédelmi és Natura2000-es területeken. A módosítás azonban nem a teljes rendelet visszavonása. Kérdés: fellélegezhetünk? A válasz: nem.

Az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok csupán jövő március végéig lesznek érvényben, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása.

Ugyanakkor a tiltakozást elindító szakmai szervezetek és pártok még sem teljesen elégedettek, joggal. A módosítás ugyanis nem visszavonás - ennél erősebb garanciákra van szükség. A természetes környezet integritása érdekében a tilalmat a magánkézben levő erdőkre is ki kellene terjeszteni, illetve törekedni kellene rá, hogy növekedjen a védett erdők területe, és csökkenjen a tarvágások száma.

Sokak szerint továbbra is aggályos az állami erdők letermelése az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható, vagyis a mostani energiakrízisben semmilyen szerephez nem juthat.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Felix Mittermeier

 

 

forrás: MTI
Ön szerint elégséges a mostani rendeletmódosítás?

A rovat új hírei

Hasonló

Ilyenek a magyar fűtési szokások

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a ...