Nagy-Britannia exportálja a legtöbb elefántcsont antikvitást

Hír

írta: MTI
2017/08/11

Nagy-Britannia exportálta 2010 óta a legtöbb elefántcsont antikvitást egy csütörtökön ismertetett jelentés szerint, amely megállapítja, hogy az elefántok agyarából készült régiségekkel folytatott kereskedés növeli az állatok orvvadászatát.

Több mint 36 ezer elefántcsont tárgyat vittek ki az Egyesült Királyságból 2010 és 2015 között, jó 13 ezer Kína szárazföldi részébe és Hongkongba került - derült ki az Environmental Investigation Agency (EIA) összesítéséből. A londoni székhelyű szervezet ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az orvvadászok által megölt elefántok agyarait Kínába és Hongkongba csempészik, ahol dísztárgyakat faragnak belőlük, amelyeket aztán régiségnek álcáznak, hogy így játsszák ki az elefántcsont-kereskedelmet tiltó nemzetközi egyezményeket.

Az EIA szerint a brit export a 2013-ban feljegyzett 9761 tárgyról két év alatt 2505-re csökkent. 2015-ben Olaszország megelőzte a szigetországot a legnagyobb exportőrök sorában: 7839 darabot küldtek külföldre. Az Egyesült Királyságban törvényes az 1947 előtt készült elefántcsont antikvitások adásvétele, noha a tárgyak korát nehéz igazolni.

Az Environmental Investigation Agency és más természetvédelmi csoportok sürgetik a kormányt, hogy az elefántok védelme érdekében vessen ki teljes tilalmat az elefántcsont exportjára. Emlékeztetnek arra, hogy orvvadászok több mint százezer elefánttal végeztek az elmúlt tíz évben.

"A brit export világszerte növeli a fogyasztói igényeket, különösen Kínában és Hongkongban, a legális és az illegális elefántcsont legnagyobb piacain" - idézte a The Times című lap az EIA igazgatóját. Mark Rice hozzátette, továbbra is nagy mennyiségű elefántcsont kerül Nagy-Britanniából Kínába.

Az elefántcsont antikvitások jelentős száma részben a viktoriánus korban virágzó elefántcsont-kereskedelem hagyatéka az Egyesült Királyságban. 1860 és 1920 között csaknem 1,1 millió elefánt agyarát küldték Afrikából a szigetországba.

A kormányzó Konzervatív Párt 2010-es és 2015-ös választási programjában még szerepelt az elefántcsonttal való kereskedelem teljes betiltására való törekvés, de az idei - előrehozott - választásokon már nem említették. A kormány szeptemberben ígéretet tett arra, hogy az év elején konzultációt kezdeményez a szabályok szigorításáról, de mindeddig nem tette meg.

A környezetvédelmi minisztérium a The Times szerint csak annyit közölt: Nagy-Britannia továbbra is élen jár az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harcban.


Kiemelt kép forrása: WWF, - Szerző: Bruce Davidson
Második kép forrása: WWF, - Szerző: Frederick J. Weyerhaeuser


forrás: MTI, eia-global.org

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.