Összefogtak a színpompás gyurgyalagokért

Hír

írta: ecolounge
2018/05/25

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól alig 6 km-re található Arnót község, határában egy leromlott állagú löszfallal, melyen egyedülálló módon nyerhetünk bepillantást a zavartalanul élő csodás madarak életébe.

Szerző kollégánk, a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere, Lenner Ádám hívta fel a figyelmet az itt található fokozottan védett faj egyedeire múlt év elején. Levélben kereste meg Arnót polgármesterét, dr. Üveges Istvánt.

Az egyeztetések sikeresnek bizonyultak, így rövid időn belül megindulhatott az egyedek védelme, melynek első lépéseként - 2017 tavaszán - felmérésre került a löszfal állapota.

A projekt önkéntes segítői - így többek közt Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök, aki heteken át rendszeresen ellenőrizte a fal állapotát - még az arnóti kisdiákok környezeti okításában is szerepet vállalt: A fallal szemközti parkolóban az érdeklődő gyermekek minden fontos dolgot megtudhattak a gyurgyalagról, miközben távcsővel, illetve szabad szemmel fürkészhették e csodás madarakat. Szórakoztatásukról gyurgyalagos kifestő, kvíz és puzzle is gondoskodott.

Üveges István polgármester eképp jellemezte a projektet : „Mától nem nőhet fel Arnóton úgy gyermek, hogy ne hallott volna a gyurgyalagokról!

A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A Vörös Könyvben mint aktuálisan veszélyeztetett faj szerepel. Az MME által 1999-ben összeállított Vörös Listában - mint biztos állományú faj - nem szerepel. A madarak májusi udvarlása látványos és jellegzetes: a tojók egy beszálló ágra, vagy a lyuk közelében a falra repülnek, és kitartóan hívják a hímet. A hím csábítja a tojót a csőrében fogott rovarral, és ha ő elfogadja azt, akkor átadja csőrébe. Ha ez sokadszorra megtörténik, akkor sikeres párzás veszik kezdetét, mely néhány másodpercig tart. Költőürege akár 200cm hosszú is lehet. Fészekalja 6-7 tojásból áll, mindkét szülő gondozza a fiókákat. Augusztus vége fele már meg is kezdik a vonulást (forrás: http://www.mme.hu/gyurgyalag_merops_apiaster).

Lenner Ádám: Számos tévhit kering a madár körül, melyeket fenntartással kell kezelnünk. Gondolva például arra a híresztelésre, miszerint a gyurgyalagok tömegesen pusztítanának méhcsaládokat. Természetesen annak gyorsan híre megy, ha egy gyurgyalag csapat kárt okoz a méhésznek, ellenben, amikor például Tiszadorogma közelében található marhateleptől pár méterre vert tanyát több tucat gyurgyalag és a táplálékuk fő mennyiségét a böglyök adják, arról már kevesebb hír szól. Tény, hogy nem válogatósak, így étrendjükben előfordulhatnak a méhek is, főképp akkor, ha a figyelmetlen méhész túl közel (1 km belül) helyezi el kaptárait. És ha emellett még az időjárás is hűvösebb napokon át, bizony, a közelben tanyázó méhek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen ilyenkor az egyéb táplálékforrás korlátozottan áll a madarak rendelkezésére.

A soron következő védelmi célkitűzés a megyei értéktárba való bekerültetés volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottsága 2018. január 30-án egyhangúan elfogadta a kezdeményezést, így ma már megyei szinten is érték a gyurgyalag. Ez természetesen felelősséggel jár, amire fel is kell hívni a lakosság figyelmét, ezért kiadványokban is népszerűsíteni fogják a madarat.

2018. április közepén a Tiszatáj Közalapítvány munkatársai mellett néhány arnóti közmunkás is azon dolgozott, hogy megtisztítsa a fészkelésre alkalmas löszfalat az idén érkező pároknak, ezzel is biztosítván a faj egyedeinek fészkelő helyét. Tevékenységüknek hála mára egy 71,5 nm2 felületű, tiszta, növényzetmentes partfal áll a szárnyasok rendelkezésére. A tereprendezést követően már meg is jelent több partifecske társaságában 18 gyurgyalag egyed, és azonnal bele is vágtak a fészeképítésbe.


Írta: Lenner Ádám és Kiss Ádám József
Fotók: Lenner Ádám

 

forrás: Lenner Ádám

A rovat új hírei