Óvatosan túrázzunk! - Itt a vaddisznók ellési szezonja!

Hír

írta: MTI
2020/04/25

Érdemes elővigyázatosnak lenni a vaddisznókkal a tavaszi ellési időszakában, mivel a kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan védelmezni kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben - hívta fel a figyelmet a kaposvári székhelyű Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. pénteken.

A népszerű turistautaktól a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, azonban a jelenlegi korlátozások miatt sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra. Így pedig megnő a nem kívánt találkozások esélye is a vaddisznókkal - írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Az erdőterület-kezelő cég azt írta: váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti - tették hozzá.

A vaddisznó élőhelyét tekintve tágtűrésű, azaz a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területek és a hegyek magas részeit kivéve mindenhol előfordulhat. Leginkább a nedves talajú, lombos és elegyes erdőket kedvelik, ahol élelem után túrhatják a földet. Szeretnek pocsolyákban dagonyázni, ha kedvező helyet találnak, rendszeresen visszatérnek, és akár több csapat is összeverődhet. Egyre gyakoribb azonban, hogy a városok erdős, fás, parkos részeire is bemerészkednek élelmet keresni.  Noha Európa-szerte intenzíven vadásszák, a vaddisznó-állományok növekedése, terjeszkedése miatt gyakoriak a mezőgazdasági károk.

A vaddisznók családi közösségekben, csapatokban (kondákban) élnek, melynek magját egy idős koca jelent, a süldőkkel és malacokkal. A fiatal vaddisznók gyakran tartanak együtt a családdal, ám  a kanok csak az őszi szaporodási időszakra maradnak.

Az ellési időszak január végétől májusig tart. A koca általában 4-10 malacot hoz világra, amik nyitott szemmel jönnek világra, és azonnal követni kezdik anyjukat. Pár napon belül a rangsort is felállítják maguk között. Az anya 3 hónapos korukig szoptatja a piciket, amik kb. 6 hónaposan válnak önállóvá, de süldő vaddisznóként még sokáig a csapattal maradhatnak.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Entheta; 2. commons.wikimedia.org / Hajotthu

 

 


Kép forrása:

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szuperanyák az állatvilágból

„Anyagtigrisként védi gyermekét”, „tyúkanyóként gondoskodik az unokáiról” – ugye, gyakran halljuk ezeket a ...