Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban

Hír

írta: MTI
2015/10/24

Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban: a másfél kilogrammos kölyök 180 napi vemhesség után jött világra és 20 perccel később már az anyja hátán "lovagolt".

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta: a sörényeshangyász-pár (Myrmecophaga tridactyla), a három éves Manka és a két éves Marvin, az európai tenyészprogram keretében az egyik dániai állatkertből érkezett a nyírségi nagyváros állatparkjának Viktória-házába egy esztendővel ezelőtt.

A felnőtt hangyászok napi tápláléka 30 ezer hangya és termesz lenne, amely nem biztosítható, így speciális tápot, darált marhahúst, lisztkukacot és gyümölcspépet kapnak.

A most született kicsinyük - bár már önálló járásra képes - 6-8 hónapos koráig többnyire az anyja hátán látható.

A hangyászoknak az emlősállatok között a legalacsonyabb a testhőmérséklete, mindössze 32 Celsius-fok körüli, azért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben, amely akár 15 órát is szundít naponta.

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte: a hangyászpár eddig az állatpark Viktória-házában bolíviai mókusmajmokkal élt együtt, melyeket a kicsi nyugalma érdekében most elkülönítettek tőlük.

A szóvivő kitért arra, hogy a Közép- és Dél-Amerikában honos sörényes hangyász teste alkalmazkodott a rovarokkal való táplálkozáshoz: megnyúlt álkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket. Percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Nyelvét kis tüskék borítják, amellyel 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba. A táplálékfogyasztáshoz és -szerzéshez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel savat, a tápláléka lebontását a megevett hangyák testének savtartalma segíti.

A 40 kilogrammnyi sörényes hangyászoknak mellső lábain 5-5 ujjuk van. A második és harmadik ujjukon erős karom nőtt, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépik fel a termeszvárak betonkeménységű falát. Védekezésre is szolgál: a 10 centis karmokkal ijeszti el támadóit, de az is előfordul, hogy magukhoz szorítják és összeroppantják ellenfelüket.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló