Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában

Hír

írta: MTI
2019/02/14

Nick Pilfold, a San Diegó-i állatkert biológusa elmondta, hogy miután hallották a ritka ragadozó hírét, csapatával kameracsapdákat helyeztek ki a Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek.

Több kamerát tettek oda, ahonnan többen is jelentették, hogy látták a fekete párducot. "Néhány hónap alatt több kameránknak is sikerült felvételt készítenie róla" - mondta Pilfold a CNN-en megjelent kedd esti interjúban.

Bár többen jelentették, hogy láttak fekete párducot, ez az első igazolt felvétel egy 1909-es etiópiai megfigyelés óta. "Valószínű, hogy mindig éltek fekete párducok Kenyában, de ezt azóta nem sikerült jó minőségű felvételekkel igazolni" - tette hozzá Pilfold. A kenyai Daily Nation napilap szerint egyik fotósuk, Phoebe Okall 2013-ban fényképezett egyet ugyanazon a területen, de nem világos, hogy a kép akkoriban megjelent-e.

A nőstény párduc teljesen fekete szőrzete a melanizmus, vagyis a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozat számlájára írható, az albinizmus ellentéte. A biológus elmondta, hogy ugyan napvilágnál tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik rajta. A melanizmus a leopárdok nagyjából 11 százalékánál jelentkezik, ám ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a párduc vagy leopárd (Panthera pardus) a veszélyeztetett állatok között szerepel.

A kutatók munkája az African Journal of Ecology című szaklap friss számában jelent meg.


Kép forrása: Wikipedia

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Íme az év emlőse: a vidra

A Magyarországon őshonos vidra nyerte el idén az év emlőse díjat, ami egyúttal a vizes élőhelyek védelmének fontosságára is ...

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai