Veszélyeztetett faj érkezett

Hír

írta: Admin
2014/10/07

Egy rendkívül tetszetős antilopfajjal bővült a Szegedi Vadaspark afrikai gyűjteménye: a nemzetközi fajmegmentési program keretében három nagyszarvú mocsáriantilop (Kobus megaceros) érkezett az olaszországi Bussolengo állatkertjéből a Tisza-parti városba.

Az állatok a kötelező karantén és állategészségügyi vizsgálatok után kiléphettek nagy, füves kifutójukba, ahol a látogatók is megcsodálhatják őket - közölte Veprik Róbert igazgató.

A vadaspark három bika tartásával támogatja a programot, az agglegénycsapat befogadásával tehermentesítik a szaporítást vállaló állatkerteket. A nagyszarvú mocsáriantilop veszélyeztetett faj, amely már csak Dél-Szudán és néhol Etiópia mocsaras, ingoványos területein él fogyatkozó létszámban. A háborúkkal gyakran sújtott területen az 1970-es években becsült 32 ezres egyedszám négyezerre csökkent. A vadászat - húsa miatt az ott élők zsákmányként tekintenek az antilopokra -, és a kérődző háziállatok támasztotta verseny okozza a faj folyamatos visszaszorulását természetes élőhelyén.

Európa 21 állatkertjében nevelnek nagyszarvú mocsáriantilopot, amelynek fajmegmentési programja sikeresnek számít. Tenyésztésük során kevesebb bikát tartanak együtt több tehénnel, hímekből idővel felesleg alakul ki. A fiatal hímek vadon is "agglegénycsapatokba" állnak össze, ezt utánozzák az állatkertek is azzal, hogy bikákból alakítanak ki csoportokat. Ezen egyedekből választja ki azokat a program vezetője, amelyek genetikai és viselkedési tulajdonságaik alapján leginkább alkalmasak a szaporításra.

A Szegedi Vadaspark bikái különböző korúak. A fajnál a fiatal hímek barna színűek, az idősebbek feketék, fehér foltokkal, ami impozánssá teszi a közepes méretű - 80-105 centiméteres marmagasságú, 135-165 centiméteres testhosszú és 60-120 kilogrammos - antilopfajt. Nevüket csak a bikák által viselt lantformájú, hátraívelő, akár 80 centimétert is meghaladó hosszúságú szarvukról kapták.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Gondozója neveli a pingvinfiókát

Gondozója nevel egy pápaszemes-pingvinfiókát a Szegedi Vadasparkban. A néhány hetes madár átvészelte az első kritikus időszakot.