Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

Hír

írta: MTI
2017/06/17

A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban.

A több mint 650 négyzetkilométeres Kielder-erdőségben egykoron nagyszámú vízipocok élt, az elmúlt több mint két évtizedben azonban egyetlen egyedet sem láttak a térségben.

A kószapocok populáció drámai hanyatlásnak indult az elmúlt évtizedekben élőhelyük csökkenése, a vízi utak szennyezése, a városiasodás és a korábban szőréért tenyésztett, de vadon engedett amerikai nyérc elszaporodása miatt. A populáció több mint 90 százaléka kipusztult az Egyesült Királyságban, ami azt eredményezte, hogy a közönséges kószapocok lett az ország leggyorsabb ütemben kihaló szárazföldi emlős faja.

A kószapocok egy másik ragadozó emlősállatnak, a vidrának köszönheti visszatelepítését. A sikeres fajmentő erőfeszítések nyomán egyre szaporodó vidrapopuláció kiszorította a nyestet térségből, a kószapocok-program szakemberei szerint utóbbi végleg eltűnt, és az erdőség biztonságossá vált a kószapockok számára.

A közönséges kószapockok (Arvicola amphibius, korábban Arvicola terrestris) majdnem mindenütt megtalálható Európában, kivétel Portugália, Spanyolország és Görögország déli részei; Ázsiában egészen a Lénáig fordul elő. Az állat hossza 14-20 centiméter, farokhossza 11 centiméter és testtömege 150-300 gramm. Bundája szürkés-barna, farka csupasz. Általában kis, családi kötelékben él. Az üregnek, amely a vízparton helyezkedik el, több bejárata van, így biztosított a menekülési útvonal. Ha a víz alatt valamely ellensége üldözi, a kószapocok úgy nyer egérutat, hogy felkavarja az iszapot, és így üldözője szem elől téveszti őt. Tápláléka túlnyomórészt fűfélék, lágyszárú növények és azok gyökerei. Élettartama szabadon körülbelül 5 hónap, fogságban maximum 3,5 évig él.

 

forrás: MTI, The Guardian

A rovat új hírei

Hasonló