World Chimpanzee Day, A Csimpánzok Világnapja

Magazin

2018/07/15

Számos állatvédő, és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, és a Jane Goodall Intézetek világszerte július 14-én ünnepelték idén először a “World Chimpanzee Day”-t, vagyis a Csimpánzok Világnapját.

Dr.Jane Goodall 1960 július 14-én lépett a tanzániai Gombe Nemzeti Park partjára, és kezdte meg az ott élő csimpánzok kutatását.

Miért tartjuk fontosnak megtartani ezt a napot? - Az 1900-as évek kezdetekor még 3.000.000 csimpánz élt Afrika trópusi dzsungeleiben, ami mára már töredékére fogyatkozott, az ott élő többi állattal egyetemben. Jelenleg kevesebb mint 150.000 csimpánz él a szabadban. Hihetetlen mértékű, és drasztikus ez a fogyatkozás. Az emberen kívül egyik főemlős faj egyedszáma sem növekedett az elmúlt 50 év alatt.

A csimpánzokat az erdőírtások, a bozóthús kereskedelem, és az illegális vadállat kereskedelem veszélyezteti napjainkban is.

Éppen ezért indították el a a Jane Goodall Intézetek a csimpánz védelmi programjaikat Afrikában. Egyik legnagyobb, és leghíresebb ezek közül a Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga csimpánz árvaház, és Rehabilitációs Központ, ahova az árván maradt, és kereskedőktől, állatkertektől, cirkuszoktól elkobzott állatok kerülnek, ahol kapnak egy második esélyt tőlünk emberektől. A Központ fenntartását a Jane Goodall Intézetek vállalták magukra, amit virtuális örökbefogadási, támogatási programmal finanszíroznak. A magyarországi Intézet a Csimpánzok Világnapja alkalmából, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Szemlő-hegyi-barlang támogatásával vendégül látja a magyaroszági  örökbefogadó szülőket.

Dr.Jane Goodall így vall erről a napról.


Kép forrása: © Szentpéteri L. József

forrás: Jane Goodall Intézet

A rovat új hírei

Hasonló