Helyi szintű energiatervezéssel léphet Közép-Kelet-Európa a fenntarthatóság útjára

Hír

írta: WWF
2019/01/30

Sikeres konferencián van túl a Közép-kelet-európai Energiahálózat - hivatalos nevén Central Eastern European Energy Network, vagyis CEESEN -, amelynek keretében 150 résztvevő vitatta meg a fenntartható energetikai jövőkép eléréséhez szükséges kihívásokat és lehetőségeket Közép-Kelet-Európa számára.

A konferencia egyben a Partnership for New Energy Leadership 2050 (PANEL 2050 - Új energiarendszer kialakítására irányuló társulás) elnevezésű három éves projekt záróeseménye volt. A projekt keretében tíz közép-kelet-európai mintaterületen valósult meg helyi szintű energiatervezés a helyi szereplők bevonásával. A konferencián a projekt hazai megvalósításáért felelős WWF Magyarország is megosztotta tapasztalatait. "Az éghajlatváltozás megfékezéséhez az energiarendszerünk gyors és drasztikus átalakítására van szükség. Az ehhez szükséges nemzeti szintű célok terén a kelet-európai országok lemaradásban vannak nyugati szomszédaikhoz képest. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a helyi szintű energiatervezés az érintett felek minél nagyobb bevonásával. Ez történt meg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területére vonatkozóan, ahol többek között számos önkormányzattal, egyetemmel, civil szervezettel meghatároztuk a mintaterület energetikai jövőképét, az annak eléréséhez szükséges stratégiát és a már konkrét megvalósítást segítő tíz akciótervet" - mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

A konferencián górcső alá kerültek azok az energetikai problémák, amelyek az egész régióban jellemzőek - például az alacsony energiahatékonyság, a nagy energiafüggőség vagy az energiaszegénység. Azonban olyan jó példák is felmerültek mind nemzeti, mint települési szinten, amelyek megoldást jelenthetnek ezen problémákra. "Többek között az ilyen jó példák gyűjtőhelye a CEESEN hálózat felülete, amelynek már több mint 2400 tagja van. Regisztráció után értesülhetünk az aktuális hírekről, forrásszerzési lehetőségekről, projektfejlesztési lehetőségekről és programokról. Interaktív felületként a tagok maguk is közzé tehetnek híreket, szervezhetnek programokat, ahová meghívhatják a többi résztvevőt, ráadásul a többi európai mintarégió szereplőivel is kapcsolatba kerülhetnek" - tette hozzá a programvezető.


Kép forrása: pexels.com

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló