Lerakták Közép-Európa legnagyobb naperőművének alapkövét Kaposváron!

Hír

írta: ecolounge
2019/06/17

A China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 100 megawatt teljesítményű naperőműve várhatóan ez év decemberére készül el.

A kaposvári Közép-Európa legnagyobb naperőműveként épül meg (az előzményekről itt olvashat).

A 100 megawattos kaposvári naperőmű 200 hektáron épül, és képes lesz kielégíteni egy 50 ezer lakosú város villamosenergia-igényét. A villamosenergia-hálózathoz történő csatlakozását követően 130 millió kilowatt energiát termel majd, és megkímél 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától.

A 32 milliárd forintos beruházás illeszkedik a környezetvédelem iránt elkötelezett Kaposvár zöld város programjába. Ennek lényege, hogy 2030-ra a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjen el megújuló energiával, valamint növelje a környezetbarát technológiák használatát.

A somogyi megyeszékhely 2017-ben érdemelte ki a Megújuló Energiák Európai Egyesülete (Eurosolar) díját azáltal, hogy úttörő szerepet tölt be Magyarországon a megújulóenergia-felhasználás és a fenntartható fejlődés terén. Az Eurosolar az évente odaítélt díjjal azokra az úttörő és innovatív szereplőkre, jó példákra és gyakorlatokra szeretné felhívni a közvélemény figyelmét, amelyek új lendületet adhatnak a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű elterjesztésének.

A város 2014-ben alkotta meg a Kaposvár Smart City 2050 programot, amelyben célul tűzte ki, hogy energiaellátását 2050-re teljes egészében megújuló energiával biztosítja. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
  • 2018-ig 19 középületre kerültek napelemek, ezek összteljesítménye 900 kilowatt és évente 2 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.
  • A helyi járatú buszflottát már közel négy éve sűrítettgáz-üzemű járművek alkotják, üzemanyagukat a helyi cukorgyárban 2012 óta termelt, a kaposvári fürdő és uszoda fűtéséhez is használt biogázból biztosítják.
  • A jövőbeli tervek között egy biomassza üzem és az Intelligens Hálózatok (Smart Grid) rendszer kiépítése szerepel.

A naperőmű létesítéséhez szükséges berendezések a CMC saját érdekeltségébe tartozó gyártó termékei lesznek, a kivitelezésben ugyanakkor maximalizálják a magyar részvétel lehetőségét. Az 1950-ben alakult kínai CMC-nek komoly tapasztalatai vannak az elektromos szektorban. Ma a világ 250 legnagyobb vállalata közé sorolják, amelynek 160 országgal van üzleti kapcsolata.

A napelempark támogatja Magyarország klímapolitikai céljait, azon belül azt, hogy Magyarország 2050-re azon államok közé tartozzon, amelyeknek lehetőségük lesz az általuk felhasznált energia karbonsemleges előállítására. A naperőmű emellett hozzájárul a kiegyensúlyozott, fenntartható magyar energiamix előállításához, az ország energiabiztonságához is.


Kép forrása: Pixabay.com

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló