Győrben épült fel Európa legnagyobb tetőn kialakított napelemfarmja!

Hír

írta: MTI
2020/10/07

Az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjának tetején az Audi és az E.On együttműködéseként épült meg Európa legnagyobb tető-naperőműve.

A több mint 4 milliárd forintból megépült, 160 ezer négyzetméter területű napelemfarm 36 ezer elemből áll, melyek közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termelik meg és így több mint ötezer tonnával kevesebb károsanyag kerül a levegőbe.

A győri vállalat az Audi AG telephelyei közül a világon a másodikként működik karbonsemlegesen.

A győri székhelyű Audi az Audi és a Volkswagen konszern központi motorszállítója. Magyarországon a Vállalat 2018-ban kezdte el az elektromos motorok sorozatgyártását, és azok új generációjának, a performance motorcsaládnak a gyártása is Győrben indul.

Az október 7.-én megtartott ünnepélyes átadón Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország vállalta, hogy a 2030-as évekre a magyar villamosenergia termelés kilencven százaléka karbonsemleges lesz, ennek érdekében folyamatosan növeli a napenergia és a nukleáris energia kapacitásait. A kormány ugyanakkor a "reális, észszerű" megközelítésben hisz, vagyis kiegyensúlyozottan, "kéz a kézben kell járnia" a gazdaságnak, a versenyképességnek és a környezetvédelemnek. "Jó úton járunk" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt jelzi az is, hogy soha nem volt akkora a napenergia-termelés Magyarországon, mint idén április első hétvégéjén, amikor a teljes magyar áramtermelés 27,3 százalékát adta a napenergia.


Képek forrása: Audi / MTI
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Napelem park épül Kisbéren

Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdődött, melyben 2100 ...