Ötmillió látogatót várnak az energetikai szakvilágkiállításra

Hír

írta: ecolounge
2017/06/11

A 2012-es sanghaji után - Közép-Ázsiában elsőként - Asztanában, a kazah fővárosban kerül megrendezésre a nemzetközi Expó.

„A jövő energiája” jelmondatot viselő, hivatalos nevén Expo-2017 Astana három hónapig tart, és több mint 100 ország vesz részt rajta kiállítóként - köztük hazánk is. A kazah állam a rendezvényre ötmillió látogatót vár.

2013-ban dőlt el, hogy a következő világgkiállítás házigazdája a Kazah főváros lesz, ebben a cikkünkben mutattuk be a projektet.

A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája áll. Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, illetve komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. A kiállítók közül megtalálható az MVM Magyar Villamos Művek, a Mol, a Magyar Turisztikai Ügynökség. A magyar pavilonban szintén helyet kapott egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar pavilon megnyitóján mondott beszédében kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig. A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom.

További képek a nemzetközi kiállításról:

 

forrás: MTI, ecolounge.hu

A rovat új hírei