Expo-2017 Astana

Hír

írta: Admin
2013/09/13

A 2012-es sanghaji után a következő nemzetközi Expó - Közép-Ázsiában elsőként - Asztanában, a kazah fővárosban kerül megrendezésre 2017-ben.

Nurszultan Abisuli Nazarbajec elnök 2012 decemberében állítatott fel egy külön bizottságot, amely a giga beruházás koordinációs feladatait hivatott ellátni. Emellett a tervek szerint hamarosan külön állami társaságot is alapítanak az Expó munkálatainak összefogására. Az előkészítési fázis ez év januárban vette kezdetét. „A jövő energiája” jelmondatot viselő, hivatalos nevén Expo-2017 Astana három hónapig tart majd, a rendezők 5 millió látogatóra számítanak.

Nazarbajev kifejtette: "A kiállítás témája kapcsolódik a "zöld környezethez" ez pedig magában foglalja az alternatív energiák használatának lehetőségét, valamint a víz -és hőtartalékolást minden egyes konstrukciónál."

A kiállítás kizárólag megújuló energiaforrásokra fog támaszkodni, elsősorban nap- és szélerőművekre. Komoly figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra az épületállomány tekintetében is: A létesítményeket, így a pavilonokat is, a rendezvényt követően tovább hasznosítják oktatási, tudományos és kulturális célokra.

A kiállítási terület mellett egy teljesen új, környezettudatos és egyúttal innovatív városrész is fel fog épülni. A mintegy 30 hektárosra tervezett "smart city" a legújabb "zöld" technológiákon fog alapulni, amelyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak: 100%-ban megújuló energiaforrások használata, öko-építészeti megoldások alkalmazása, elektromos szállítójárművek bevezetése a CO2 kibocsátás redukálása érdekében, hulladékok újrahasznosítása.

A kazah kormány a körülbelül 1,2 milliárd euró összértékű projekttől jelentős gazdasági fellendülésre, a "zöld gazdasági" pályára való átállásra, az infrastruktúra komoly fejlődésére számít. Az Expó emellett indukálja az új munkahelyek létrejöttét, vonzza a külföldi befektetőket, valamint erősíti a turizmust. Multiplikációs hatása a régió egészét érinti.

Nazarbajev szerint Kazahsztán ezzel a beruházással a világ legfejlettebb gazdaságú országai közé lép. Az államfő nem titkolt célja, hogy Asztana regionális kiállítási központtá váljon. Erre minden esélye meg is van, hiszen a térségben hasonló méretű Expó ez idáig nem volt, és várhatóan nem is lesz a közeljövőben.

 

forrás: inhabitat.com, wikipedia.hu, nyf.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A Pasona projekt

Paradicsom és szőlő a konferencia teremben, brokkoli a recepción, búzamező a váróteremben...

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.