Új klímatanulmány: a párizsi vállalások alapján egyáltalán nincs helye a gáznak az energiaátmenetben

Hír

2017/11/07

Hétfőtől két hétig közel 200 ország tárgyal Bonnban az ENSZ 23. klímacsúcsán a Párizsi Klímamegállapodás megvalósításának szabályairól. Ha a megállapodásban vállalt célt Európa teljesíteni akarja, akkor sürgősen fel kell hagynia a földgáz-függőségével egy új független klímatanulmány szerint.

A tanulmány – melyet a Föld Barátai Európa megbízásából két neves éghajlati kutatócsoport készített – feketén-fehéren bemutatja, hogy az uniós országok csak maximum további 9 évig folytathatnák a jelenlegi ütemben a gáz és más fosszilis tüzelőanyagok égetését, mielőtt a kritikus 2 fokos globális felmelegedésen belül maradáshoz tartozó globális szén-dioxid költségvetés rájuk eső részéből kifogynának.[1]

Még a kibocsátás-csökkentési és fosszilis-kivezetési programok mellett is, a gáznak és más fosszilis tüzelőanyagoknak nem lehet számottevő szerepe az EU energiarendszerében 2035 után. A tanulmány eredményei alapján Európának hamar ki kell vezetnie a fosszilis energiákat energiarendszeréből, hiszen elkötelezte magát a kritikus 2 fokos, de lehetőleg a 1,5 fokos felmelegedésen belül maradás mellett.[2]

A földgáz teljes életciklusára számolt magas szén-dioxid és metán kibocsátások miatt a tanulmány szerzői arra jutottak, hogy “egyértelműen nincs tere, helye annak, hogy további fosszilis tüzelőanyag-készleteket, például gázt, kitermelésbe vonjanak” és hogy “sürgősen szükség van a földgáz és más fosszilis tüzelőanyagok használatának kivezetését célzó uniós programra”.

A figyelmeztetés különösen aktuális, mivel az EU 55 gigaméretű gázprojekt listáját tervezi felterjeszteni közfinanszírozásra [3]. Az elmúlt 3 évben az EU több mint 1 milliárd euró közpénzt költött gázprojektekre [4].  Magyarország pedig évente 109 millió euróval támogatja a fosszilis energiaforrások kitermelését és felhasználását [5].

"Ha az EU a párizsi klímamegállapodásnak megfelelően át akarja alakítani az energiarendszerét, akkor kezdeményeznie kell minden fosszilis tüzelőanyag, beleértve a gáz használatának kivezetését. Ennek már most el kell kezdődnie és a következő 20 éven belül meg kell történnie.” – nyilatkozta Kevin Anderson professzor (Tyndall Klímakutató Központ és Teesside Egyetem).

“A földgáz kitermelése és égetése jelentős mennyiségű metán- és szén-dioxid kibocsátással jár, amelyek az éghajlatot egymástól különböző módon melegítik. Mindkét üvegházgáz kibocsátását jelentősen csökkentenünk kell, hogy az éghajlatváltozás veszélyessé válását megelőzzük, nem elég csak az egyiket csökkenteni.”
– mondta Dr. John Broderick (Tyndall Klímakutató Központ és Manchesteri Egyetem).

Megengedhetjük-e magunknak és az éghajlatnak Európa gázfüggőségét? címmel a tanulmány összefoglalója letölthető magyar nyelven itt: http://bit.ly/2ycLafC

forrás: MTVSZ

A rovat új hírei