Újraélesztett ivókúthálózat

Magazin

írta: Admin
2012/07/30

Hőségben sokat kell inni, és a helyzet csak tovább fokozódik, ha mediterrán területre kirándulunk. Az egészségünk és a környezet szempontjából is fontos, hogy milyen formában vesszük magunkhoz a folyadékot. A legelterjedtebb kínálat a fél literes palackokba csomagolt cukros-szénsavas üdítő. Rómában azonban kitaláltak valami mást.

Már a rómaiak is a saját ivókútjaik vizét itták. Miért ne lehetne így a mai lakosokkal és a turistákkal is? Róma utcáin a 19. században jelentek meg tömegesen a mai is látható öntöttvas ivókutak. Több mint 2000 darab működik a városban a „nasoni”-nak hívott, emberarcot ábrázoló vízköpő kutakból. Használatuk ingyenes, legtöbből a hideg, Róma környéki forrásvíz folyamatosan folyik. Ezt a természetes, frissítő, nem mellesleg környezetbarát és egészséges alternatívát igyekeznek most közkedveltté tenni a szokásos megoldásokkal szemben.

Ezt a célt szolgálja a frappáns és környezetbarát Eco Water palack, ami üres állapotban zsebbe rakható, a kútnál feltöltve viszont fél literesre nő. A múzeumokban és a jelentősebb információs pontokon mindössze két euróért kapható palack természetesen bármennyiszer újratölthető, így nem csak környezetbarát, de sokat is lehet vele spórolni az akár 4 eurós ásványvizekhez képest. Ráadásul környezettudatos szuvenírnak sem utolsó, hiszen Róma logójával, a Colosseummal és ókori vízvezetékkel díszítették a praktikus kis darabot.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy Budapesten is a jó minőségű hazai csapvízzel oltsa szomját a nyári hőségben, keresse meg Budapest zöld térképén a legközelebbi köztéri kutat. A térkép a Wikipedia-hoz hasonlóan közös munkával készül, így ha nincs benne egy kút, ne habozzunk feltenni!

 

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai