Vízzel fest az új nyomtató

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/18

A hagyományos nyomtatókhoz hasonlóan az új eszköz is üres lapokkal dolgozik, de tinta helyett vízzel festi meg azokat. A kutatócsoport vezetője, Csang Hsziao-an szerint az így kapott szövegek huszonkét órán belül eltűnnek, ugyanakkor rámutatott, hogy a kinyomtatott oldalak negyven százaléka amúgy is a szemeteskukákban landol mindössze egyetlen elolvasást követően.

A trükk a papírban rejlik: a szakember elmondta, hogy a kísérlet során teljesen közönséges, bárhol beszerezhető papírral dolgoztak, ám azt olyan láthatatlan festékanyaggal kezelték, amely a víz hatására válik láthatóvá. A festék idővel eltűnik, magasabb hőmérséklet hatására a folyamat gyorsabban lezajlik.

A vízsugaras nyomtatással egyetlen papírlapot több tucatszor lehet felhasználni, ráadásul - a szakemberek számításai szerint - a festékkezelés mindössze öt százalékkal növeli a papír árát. Tehát a technológia költséghatékony és környezetbarát is egyben. Szükség is volt rá, az Ecology Global Network honlapja szerint ugyanis a világszerte kivágott fák 35 százalékát - vagyis mintegy 4 milliárdot - a papíripar használja fel.

Csang kiemelte, az állatokon végzett toxikológiai tesztek eredményei szerint (szerk: amelyet szerkesztőségünk állatvédelmi szempontból teljes mértékben elutasít) a festékkel kezelt papír nem ártalmas az egészségre. Az északkelet-kínai Csilin Egyetem vegyészei tovább folytatják a kutatás-fejlesztést. Reményeik szerint sikerül a technológiában érdekelt olyan vállalatokkal is együttműködniük, amelyek segítségével megnyílhat az út a nyomtató kereskedelmi forgalomba hozatala előtt.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló