Instant újrapapír az iratmegsemmisítőből

Hír

2015/12/20

Igencsak ökosnak tűnik az Epson legújabb innovációja, a papírújrahasznosító iratmegsemmisítő.

A vállalat a PaperLab nevű gépezettel forradalmasíthatja az irodai újrahasznosítást. A masina kettő az egyben megoldást kínál: megsemmisíti és rögvest újra is hasznosítja a kidobásra szánt papírokat, méghozzá mindezt minimális víz hozzáadásával.

A módszer
A szárazrost-technológiának keresztelt eljárás, mellyel a gép dolgozik, három fázisból áll: szálazás, kötés és formázás. A szálazás során a gép a papírt hosszú, vékony, vattaszerű rostokra szedi, így a bizalmas információk is teljes egészükben megsemmisülnek. A következő fázisban a rostok különböző adalékanyagok segítségével állnak újra össze. Ebben a szakaszban módosíthatjuk az újrapapír tulajdonságait is azzal, ha több kötőanyagot, fehérítőt, színt vagy illatot, netán tűzálló bevonatot adagolunk hozzá. A "formázás" fázis során alakul ki a papír mérete, vastagsága és sűrűsége. Különböző termékek készülhetnek belőle, a névjegykártyától kezdve az A3-as nyomtatópapírig. A gép szabadalmi leírása emellett más részletekkel is szolgál, például elárulja, hogy a tintát centrifugáló eljárással távolítják el a rostokról, azonban a szerkezet pontos működésének részletei még nem ismertek. Mindenesetre a vállalat közleménye szerint a PaperLab egy perc alatt körülbelül 14 A4-es lapot képes előállítani, ami azt jelenti, hogy teljes kapacitással 6720 új lapot gyárt egy 8 órás munkanap alatt.

Környezetbarát
A megoldás - amellett hogy a fák egy részét megkíméli a kivágástól, azaz csökkenti a környezeti terhelést - azért is környezetbarát, mert meg lehet vele spórolni a szállításhoz szükséges erőforrásokat, melyekkel egyébként a papírhulladék az irodából az újrahasznosítóüzembe kerülne, ez pedig nagyban hozzájárul a CO² kibocsátás csökkentéséhez. Szintén előnyére válik, hogy csak annyi vizet használ, amennyi a gép belsejében szükséges megfelelő páratartalom fenntartásához.

A legutóbbi prototípus, melyet a múlt héten mutattak be Tokióban az ökotermékek kiállításán, 2,5 m (8,5 láb) széles, 1,18 m (3,9 láb) hosszú és 1,8 m (6 láb) magas, vagyis nagyjából egy közepes méretű szekrény helyét foglalja el. A gép gyártása várhatóan a jövő év elején kezdődik Japánban.

Update: Már Európában is kapható, webhely ezen a linken.


Kép forrása: Epson youtube videó


forrás: engadget.com, www.theverge.com, global.epson.com

A rovat új hírei

Hasonló

Papírvilág a természetért

A WWF stábja egy rövid interjút készített az alkotókkal, a film keletkezéséről és a természetvédelemhez fűződő viszonyukról.