A szikla alatti város

Magazin

2013/07/22

A festői spanyol Cadiz régió fehér sziklái szokatlan várost rejtegetnek.

Az Ibériai-félsziget a világon a legtöbb, összesen 38 világörökségi kincset őriz. Spanyolországba utazva olyan látványosságokat csodálhatunk meg, mint a Mont Pedru-i pireneusok vagy a Toledo-i történelmi város - azonban az építészeti szempontból is egyedülálló Setenil de las Bodegas sziklákkal körbevett lakóházai nem mindennapos látványt nyújtanak.

Setenil de las Bodegas

A Rio Trejo folyó menti sziklafalak közé beékelődött város 18 km távol fekszik Cadiz tartománytól. A történészek 25 000 évvel korábbi lakosokról számolnak be, pontosabban barlanglakókról, akik a közeli Cueva de la Pileta- ból megérkezve Setenil-be települtek. A legtöbb lakóhelyre utaló bizonyíték azonban az i.e. első századi római megszállás ideje alatt eltűnt. Úgy hitték, Setenil a római város Laccipo utódja, ám ez a felvetés később hamisnak bizonyult. A sok százéves város méltán kivette részét a háborúkból: a 12. században a mórok sziklába vájt lakóhelyeket alakítottak ki, védve magukat a katolikus királyok támadásától. A hetedik megszállás után sikerült csak ostrom alá venniuk a várost - innen származik Setenil de las Bodegas kasztíliai neve: "septem nihil", vagyis "hétszer semmit".

Jelenkor
Setenil de las Bodegas fehér színű épületeivel egyedülálló látvány Andalúziában. A régebbi lakóházak jellemzően a szikla alsó részeiben, az újabbak pedig a domboldalon épültek fel. A 3000 lakossal bíró városban a a házak szinte mindenhol sziklafalakkal vannak körbevéve. Első ránézésre olyan, mintha egy hatalmas meteor csapódott volna a városba - az ottani lakosokat azonban ez nem igazán zavarta, sőt, lehetőséget látván benne, hiszen a szikák légkondícionáló hatásúak is egyúttal.

A helyiek hisznek abban, hogy ez a természetes, sziklákkal körbevett élőhely javukra szolgál, csak úgy, mint őseiknél, akik a történelem előtti időkben éltek itt. A házak teljesen összhangban vannak a környezettel: a sziklabarlangok homlokzatként funkcionálnak, így a hőszigetelés sem jelent különösebb problémát.

Turzimus
Az idelátogató vendégek nem csak a sziklaváros épületeit fedezhetik fel, de számos helyi étel és italból is válogathatnak. Az újkeresztények mezőgazdasági telephelyeket alakítottak ki, legfőképp olajogyó, mandula és szőlőt termesztése céljából - ez a hagyomány mai napig megmaradt. A szőlővidék miatt Setenil borászata is ismert, ám az elmúlt évszázadban nemcsak boraik, hanem húskészítményei is híresek lettek, különösen a chorizo kolbász, cerdo (sertés) terjedt el, melyeket a környező hegyekben tenyésztenek. Saját süteményük is van, amely a pasteles névre hallgat. Éttermeik és bárjaikat is szívesen választhatják a vendégek, melyek a régióban a legjobbak. A szűk sziklákkal körbezárt városban történelmi látványosság is felfedezhetőek, mint a Mór kastély és az Encarnation templom.

 

forrás: andalucia.com, environmentalgraffiti.com, fuggetlenutazo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Március a barlangok hónapja

Ismét megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány során a nagyközönség számára nyitva álló barlangokat ...