Földalatti és sziklába vájt ökootthonok

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/04/27

Ki ne lakna szívesen ezekben a környezetükbe belesimuló, meseszép otthonokban, amelyeket ráadásul maga a természet lát el energiával? A hobbitlak, az eukaliptuszház és a "nyomtatható" ház után ezúttal négy példaértékű, látványos földalatti építészeti megoldást mutatunk be.

Völgybe mélyesztett, pazar kilátású alpesi házikó
Elsőként vegyük szemügyre a holland Christian Müller, valamint a SeARCH építész irodák által elképzelt földalatti otthont, amely egy svájci faluban, Vals-ban épült – nem messze a világhírű fürdőtől. Az alpesi lejtőbe vájt kőépület szinte teljesen belesimul a tájba, gyönyörű a kilátás a szemben fekvő hegyekre, a fény pedig tökéletesen áramlik a kis házban az elliptikus főhomlokzaton található rengeteg ablakon át. A házikóhoz egy földalatti alagút és egy régi pajta is tartozik – az építészeti elképzelést eleinte túl modernnek, oda nem illőnek találó helyi önkormányzat bizalmát éppen ez utóbbiak nyerték meg.

Organikus, tó köré épült lakópark Svájcban
Szintén Svájcban, Dietikon városában épült meg egy földalatti lakópark, amely összesen kilenc lakásból áll. A Peter Vetsch által tervezett öko otthonok hasonlóan ez előző példához a táj szerves részeivé válnak, hiszen szinte egészében beborítja őket a föld és a fű. A lakások legkisebbike is három szobás, a legtágasabb pedig hét helyiségből áll – sokkal nagyobbak tehát valójában, mint ahogy azt a képek láttatják.
A házak egy tó körül, kör alakban helyezkednek el, ami csak tovább fokozza a természet-közeliséget, az összhangot. A lakások hálószobái északra, a nappal használt helyiségek délre esnek, a fürdők a természetes megvilágítását a felszínen elhelyezett ablakokból kapják.

Alig észrevehető ökoház a walesi tengerparton
A Walesben található, 1998-ban egy mesterséges dombba épített Malator-ház szintén teljesen beilleszkedik a környezetébe – gyakorlatilag észrevehetetlen, ha nem vagyunk tisztában a pontos helyével. Tetejét ugyanis teljesen beborítja a zöld fű. A csupán egy helyiségből álló, igen szokatlan formájú ökoház egyik oldala közvetlenül a tenger felé néz, a kilátásra tehát itt sem lehet panasz. A házikót üvegfalainak köszönhetően teljesen átjárja a napfény, szellőzéséről pedig a fűbe fúrt lyukak gondoskodnak.

Hatalmas barlanglakás Missouri államban
Nem csak a föld alá, hanem szilafalba is építkezhet az, aki igazán környezetbarát otthonra vágyik, ilyen a Missouri állambeli Festus városában épült barlanglakás is. A Sleeper házaspár mondhatni visszatért az őskorba, de ők ezt egy csöppet sem bánták: egy 15 ezer m²-es homokkőbarlangot építettek be – a végeredmény pedig meglepően modern lett. A kialakított három kamra hűtés-fűtéséről geotermikus energia „gondoskodik”, és a levegőt is sikerül frissen tartani. A család végül az otthon eladására kényszerült, az eBayen minimum 300 ezer dollárt kellett kifizetnie érte a szerencsés vevőnek. Fotók ezen a linken.


Képek forrása:

Alpesi házikó Vals-ban: villavals / Iwan Baan (további képek a művésztől ezen a linken)
Lakópark Svájcban: Erdhouse / Peter Vetsch (további "earth" házak ezen a linken)
Ökoház a wales-i tengerparton: Wikipedia

 

 

A rovat új hírei

Hasonló

5 mesebeli hobbitház

Varázslatos és időtálló építmények, tökéletes harmóniában a környezettel.

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.