Elromlott a klímaberendezés, bezárták a firenzei Uffizi-képtárat a hőség miatt

Hír

írta: MTI
2017/08/05

Ma nyitják újra az Uffizi-képtár termeit, miután a meghibásodott légkondicionáló rendszer miatt a múzeum látogathatatlanná vált a hőség miatt péntek délelőtt.

Hosszú sorban órákon át várakoztak a képtár bejáratánál a látogatók, miután péntek délelőtt bezárták az Uffizit az elromlott klímaberendezések miatt. A múzeum vezetősége azt ígérte, gyorsan megoldják a problémát, a képtárat azonban csak szombaton nyitják újra. Elke Schmidt múzeumigazgató elmondta, hogy vízhiány miatt állt le a légkondicionálás. "Ha kell, tartálykocsikkal hozunk vizet szombatra" - hangoztatta az Uffizi vezetője.

Az olasz polgári védelem vasárnapig meghosszabbította a hőségriasztást, amely már eddig is huszonhat olasz nagyvárosban volt érvényben. Ez az ötödik egymást követő kánikulahullám Olaszországban a nyár eleje óta, és egyben a legmelegebb is. A forróságot a klímaváltozásnak is betudható, Lucifernek elnevezett hőhullám okozza, mely 14 éve a legsúlyosabb a kontinensen, jelenleg máőr tizenegy európai országban van érvényben hőségriadó, a forróság tetőzése vasárnapra várható.

A legmagasabb mért hőmérséklet mindenhol 40 Celsius fok körüli. A legnagyobb forróságot eddig Caserta megyében, Grazzanisében érezhette a lakosság: a magas páratartalom miatt 54 fokos volt az érzékelt hőmérséklet. Eközben az észak-olaszországi Pó-folyó vízhozama a felére csökkent.


Kép forrása / Szerző: Chris Wee

 

forrás: MTI

A rovat új hírei