Itt őrzik a világ legritkább színeit

Magazin

2016/04/07

A Harvard festékkönyvtárában többek között bogarakból és emberi múmiából, valamint mérgező fémekből készült kivonatok is találhatók.

Ma, amikor már minden elképzelhető szín szinte egy mozdulattal elérhető, nehéz elképzelni, mennyi fáradságba került néhány száz éve a megfelelő árnyalat elkészítése. Egy-egy különleges szín még az aranynál is értékesebb volt, és veszélyes túrákra vállalkoztak értük a felfedezők, mint például az Afganisztán legeldugottabb szegleteiben található, ragyogó kék lapis lazuliért.

A festékek története egészen a történelem előtti időkig nyúlik vissza, azonban annak nagyrésze, amit ma tudunk arról, hogyan kapcsolódtak a művészethez, Edward Forbes történésznek köszönhető, aki 1909-től 1944-ig volt a Harvard Egyetem Fogg Művészeti Múzeumának igazgatója.

Az Egyesült Államokban őt tekintik a művészetmegőrzés atyjának. Beutazta a világot, és a legkülönfélébb festékeket gyűjtötte össze, hogy hitelesítse a klasszikus olasz festményeket. Az évek során a Forbes Festékgyűjtemény több, mint 2500 tételesre bővült, melyben minden egyes színnek megvan a maga története az eredetétől kezdve az előállításán át a használatáig.

Vannak közöttük egészen extrémek is, mint például a Múmiabarna, mely nagy népszerűségnek örvendett a 18. és a 19. században. Úgy állították elő, hogy a testet borító anyagról lekaparták a barna gyantát. Az élénk Kadmiumsárga a 19. század közepén került a palettára, és hamar népszerű lett az impresszionisták körében. Bár a kadmium mérgező nehézfém, egészen a ’70-es évekig használták festékalapanyagként, és még a legókockákban is megtalálható volt.

Manapság a gyűjteményt főleg tudományos elemzések céljára használják, az elmúlt 10 évben pedig a jelenlegi múzeumvezető, Narayan Khandekar bővítette a kollekciót modern színekkel azért, hogy a kortárs művészet kutatói alaposabb vizsgálatokat végezhessenek.

Sokminden változott a művészet világában azóta, hogy a festők „színesemberekkel”, a festékeket áruló kereskedőkkel dolgoztak együtt. A gyűjtemény ablak a múltra, mely rávilágít a hajdani művészek munkamódszereire, kedvelt anyagaira és arra, mennyi erőfeszítést igényelt a megfelelő szín létrehozása a szintetikus festékek megjelenése előtt.

 

Fotó: Stephanie Mitchell (Harvard gazette). - További információk és képek a Harvard gazette oldalán, ezen a linken.


forrás: fastcodesign.com, news.harvard.edu

A rovat új hírei

Hasonló