2017 a lombzöld éve a Pantone szerint! Vajon trendalkotó lesz a divat- és dizájn területén?

Magazin

írta: ecolounge
2016/12/14

Választásukkal elsősorban a természettel való kapcsolat fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A 15-0343-ös kód alatt futó szín a tavasz első napjait idézi, amikor a természet zöldje megújul és megerősödik.

Az amerikai Pantone cég, melynek színskálája világszerte a legismertebb és legfontosabb színegyeztető rendszer, minden évre kiválasztja azt a színt, mely trendlakotó lesz a divat- és dizájn (így pl. a grafika) területén. 2017-re a 15-0343-ös kód alatt futó „greenery”, vagyis lombzöld árnyalatot választották az év színének, melyet úgy írnak le, mint friss és pezsdítő, sárgászöld árnyalatot, mely a tavasz első napjait idézi, amikor a természet zöldje megújul és megerősödik.

Ahogy a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója, Leatrice Eiseman elmondta, a színt a 2016-osakhoz képest kontrasztként választották. Idén a „serenity” (derűs nyugalom) és a „rózsakvarc” pasztellárnyalatai voltak az év színei, melyek kaotikus világunk harmóniaigényét fejezték ki.

A következő évre viszont olyan színt akartak választani, mely a jövőbe mutat.  - A politikai és az összetett társadalmi képet is szem előtt tartottuk. Az emberek szükségét érzik, hogy megújuljanak, újjászülessenek. A lombzöld azt a kapcsolatot szimbolizálja, melyet a természettel és a többiekkel keresünk, a még ennél is nagyobb célokról nem beszélve - tette hozzá Eiseman.

Ma, amikor már minden elképzelhető szín szinte egy mozdulattal elérhető a számítógépnek köszönhetően, nehéz elképzelni, hogy néhány száz éve még mennyi fáradságba került a megfelelő árnyalat elkészítése. Egy-egy különleges szín még az aranynál is értékesebb volt. Nem véletlenül… A Harvard festékkönyvtárában többek között bogarakból és emberi múmiából, valamint mérgező fémekből készült kivonatok is találhatók, erről írt cikkünket itt tekintheti meg.


forrás: ilpost.it, pantone.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Papírvilág a természetért

A WWF stábja egy rövid interjút készített az alkotókkal, a film keletkezéséről és a természetvédelemhez fűződő viszonyukról.