Kreatív menedék hajléktalanoknak

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/03/03

Főleg a téli időszakban létfontosságú, hogy a hajléktalanok legalább az éjszakai mínuszokban fűtött helyen lehessenek. Michael Rakowitz igen kreatív megoldással állt elő: Olyan városi menedéket tervezett, amely az épületekben használt HEAT (fűtés, szellőzés, légkondicionálás rövidítése) rendszerekre csatlakozva melegben tartja az arra rászorulókat.

A "paraSITE" menedék nevét az "élősködés" kifejezés ihlette. Olyan kapcsolatot jelent, amiben a parazita időlegesen vagy maradandóan a gazdatest energiáit hasznosítja. Kicsit másként ugyan, de itt is ez történik: A szellőzőn kibocsátott meleg levegőt a "paraSITE" felhasználja, gyakorlatilag újrahasznosítja.

Michael - sokakkal ellentétben - a koncepció gondolatán túlment, a sátrakat már évek óta értékesíti egyszemélyes manufaktúraként: 17 év leforgása alatt 60 különböző menedéket épített és adott át hajléktalanoknak. A vízhatlan ragasztószalagokból és szemetes zsákokból, valamint simítózáras nejlonanyagból készült kis egységek kevesebb mint 5 dollárba (1000 Ft) kerülnek. Egyszerűek, hatékonyak, kis helyet foglalnak - pláne összecsomagolva.

Számos amerikai állam eltérő módon törvénykezik az utcai hajléktalanszállások kérdésében. New York-ban például kimondják, hogy a 3,5 láb (1,07 méter) magas, vagy annál nagyobb - utcai táborhelyek már illegálisnak minősülnek. Michael épp ezért személyre (vagy pontosabban államra) szabott egységeket is gyárt, legutóbb egy helyi hajléktalan számára hálózsák alakú sátrat készített, ahogyan a képen is látható.

Persze a sátrakat az egyéni igények is alakítják, akárcsak egyik ügyfele esetében, aki magánéleti okokra hivatkozva kérte Michaeltől az egység módosítását: "Félúton az építés közben kaptam egy hívást Artie-tól, azt mondta hogy hagyjam abba, mert az élettársa túl sokat beszél. Megkért, hogy csináljak egy helyett két ülőhelyiséget amit a szeretetszoba választ el egymástól. Nézzen ki úgy, mint egy melltartó, vagy egy kutyacsont."

Képek forrása, további fotók és információk, valamint egyéb érdekes projektek és alkotások az alkotó, Michael Rakowitz weboldalán ezen a linken.


forrás: michaelrakowitz.com

A rovat új hírei

Hasonló