Trash Art Magyarország 2019 - „A víz”

Hír

2018/12/01

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas kültéri szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladékok minden évben művészeti alkotásként élednek újjá, meghökkentve és a figyelmet felkeltve, osztatlan sikert aratva az ország több helyszínén, kiemelkedő fesztiválján.

A PÁLYÁZAT CÉLJA

A Trash Art Magyarország célja felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem, a megfelelő hulladékkezelés, az újrahasználat és újrahasznosítás fontosságára, amelyek korunk legégetőbb kihívásai.

A projektben részt vevők újrahasznosítható „hulladék” alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század problémáira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira és a globális hulladékkrízisre. A „Trash Art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektív hulladékok művészeti alkotásként öltenek új formát.

A 2019-ES PROGRAM TÉMÁJA

A program témája 2019-ben a „VÍZ”,  létünk és jövőnk alapja.

A víz éltető elem a Föld összes élőlénye számára, kultúrák jöttek létre és tűntek el a víz megjelenése, vagy éppen hiánya miatt. Része a mindennapjaiknak, legyen szó sportról, munkáról, vagy akár nyaralásról, arról nem is beszélve, hogy nagyrészt mi magunk is vízből vagyunk.

Az ember, létformájának fenntartása közben folyamatosan használja és szennyezi a vizet, amivel a létfontosságú, meghatározó közeget, anyagot teszi tönkre. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása felszíni vizeink, vizes élőhelyeink, ivóvízbázisaink védelme.

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A vizek-vizesélőhelyek növény – és állatvilágától kezdve, a víz szerepén és a víz erején át, egészen az ember környezetformáló tevékenységéig minden megjelenhet a versenyprogramban.

NEVEZÉS MÓDJA

Nevezni művész vagy amatőr kategóriában, kizárólag elektronikus formában lehet, a teljes körűen kitöltött online jelentkezési adatlap beküldésével, melynek része a szoborterv leírása és rajza is.

Nevezési időszak: 2018. november 15 – 2019. február 28.

A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, életkori megkötés nélkül.

NEVEZÉS FELTÉTELEI

Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.

Egy alkotó/alkotócsoport több szoborral is pályázhat.

Kizárólag kültéri szobrok terveivel lehet pályázni.

Méret: maximum 2 – 2,5 méter magas és legfeljebb 4 m² alapterületű lehet a szobor (a technikai megoldások egyeztetése után a méret változhat felfelé).

Anyaghasználat: szabadon választott. Minden pályázó tetszőlegesen választja ki azokat a hulladéknak ítélt anyagokat, elemeket, amelyekből az installációt készíti. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítheti az újrahasznosítható anyagokat, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható, vagy hulladékból készült legyen. Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET, fa stb.

Igény szerint az alapanyagot egyes városok hulladékgazdálkodási közszolgáltatói, hulladékhasznosító üzemei, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.

Egyéb szempontok: a szobrok elkészítése és kiállítása során kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése. A szobrokat statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Fontos a szállíthatóság, mozgathatóság, amennyiben szükséges, ehhez a szétszerelhetőség. Minden kiállításra kerülő szobor esetében ezt ellenőrizzük. Amennyiben ennek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű a versenyből kizárásra kerül.

ÜTEMTERV

2019. február 28: a pályázatok (tervek) benyújtásának végső határideje

2019. március 20: a pályázók kiértesítése, hogy bekerültek-e a versenyprogramba

2019. március 21. – május 15.: a szobrok elkészítése, konzultáció a mentorokkal. A pályázóknak a kiválasztást követően lehetőségük lesz a mentorokkal való egyeztetésre - akiknek kilétéről március 20-án rántjuk le a leplet a weblapunkon.

2019. május 15. előzsűrizés: a kész szobrok helyszíni megtekintése, a legjobb alkotások kiválasztása a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőrendezvényeként megvalósuló Trash Art Magyarország kiállításra

2019. május 24.: a kiválasztásra került szobrok felállítása Gödöllőn, a Fesztivál helyszínein

2019. május 26.: eredményhirdetés és díjátadó

DÍJAZÁS

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt amatőr és művész pályázó díja egyenként 700 ezer Ft. A zsűri emellett értékes különdíjban részesíti az általa kiemelkedőnek vélt alkotásokat, összesen 600 ezer Ft értékben.

Díjátadó: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál záró napján, 2019. május 26-án vasárnap, a természet és környezetvédelmi programok gáláján kerülnek átadásra a Trash Art Magyarország díjai.

KIÁLLÍTÁS

A versenybe beválogatott pályaművek tervei és alkotói 2019. március 31-től lesznek megtekinthetők a www.trashart.hu és a www.godollofilmfest.com oldalon.

Az elkészült szabadtéri pályaművek az eddigi évekhez hasonlóan, ismét Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében lesznek először megtekinthetők a nagyközönség számára, 2019. május 24-től július 1-ig a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként. 2019 augusztusában pedig a Sziget Fesztiválon, az Art Zone-ban kerülnek kiállításra. A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak az előzsűrizés során kiválasztott pályaművek kerülnek be a kiállításba. A beválogatott szobrok a Trash Art Magyarország tulajdonába kerülnek.

A Sziget Fesztivált követően – minőségi állapotuktól függően – a szobrok további helyszíneken, rendezvényeken meghívásos alapon lesznek kiállítva, vagy újrahasznosításra kerülnek, illetve az alkotó külön kérésére elszállíthatja azt saját telephelyére.

Várjuk művészek, kreatív emberek, csoportok, egyetemek, civil szervezetek, jelentkezését!

Sikeres alkotó munkát kívánunk!

A Trash Art Magyarország szervezői

Gödöllő, 2018. november 26.

Kapcsolat:

Hankó Gergely: gergelyhanko-kukac-gmail.com; T: 06-30-314-7550

Székelyhidi Tamás: tamas.szekelyhidi-kukac-godollofilmfest.com; T: 06-30-540-3601

A program támogatói az újrahasznosítást kiemelten fontosnak tartó nagyvállalatok és intézmények.

forrás: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

A rovat új hírei

Hasonló

A Trash Art 2018-ban folytatódik!

A programhoz magyar ökodizájnerek és ökoszobrászok, alkotócsoportok is csatlakoznak, akik saját kiállításon, a Gödöllői ...