A kukában landol az élelmiszerek jelentős része a felvásárlási pánik miatt

Hír

írta: MTI
2020/04/02

Az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnőtt a hulladék mennyisége, a fel nem használt és így megromlott nem tartós termékek pedig rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca közleménye szerint a veszélyhelyzet miatt az emberek, családok jóval több időt töltenek otthon, ami magával hozza a különböző hulladéktípusok ugrásszerű növekedését is.

Az utóbbi hetekben a fogyasztás jelentős élénkülése leginkább az élelmiszer- és vegyi áru üzletekben volt jellemző. A 11. héten a tartós élelmiszerek heti fogyásának mértéke öt-hatszoros mennyiségre ugrott, az egyes kereskedelmi egységek napi forgalmában 30-500 százalékos emelkedés volt tapasztalható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján a kiskereskedelmi forgalom március második hetében az előző év azonos időszakához képest 55 milliárd forinttal nőtt - ismertette a minisztérium.

A tárca közleménye szerint Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta: arra kérnek mindenkit, hogy jobban gondolja végig, mit és hogyan használ fel. Odafigyeléssel megelőzhető a pazarlás, most különösen fontos a tudatos vásárlás.

Nemcsak hazánkban, hanem világszerte hatalmas gondot okoz, hogy az emberek a járványtól való félelmükben renget olyan élelmiszert is felhalmoztak, ami könnyen romlik, és ezek nagy része a szemétben végzi. Az interneten egyre több olyan képet osztanak meg a felhasználók, amin halomba állnak a kukába dobott, bontatlan élelmiszerek: felvágottak, tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök. 
Ha mi is abba a hibába estünk, hogy több romlandó ételt vettünk, mint amennyit megeszünk, próbáljuk menteni a menthetőt: rengeteg élelmiszer nyersen, vagy pörköltes alapnak, levesnek megfőzve is lefagyasztható; kenyeret, sajtot (kisebb darabokra vágva) szintén a fagyasztóba tehetünk.  Tejtermékek (pl. joghurtok, sajtok) különféle süteményekhez, desszerteknek is felhasználhatók. Kutassunk fel új recepteket: a maradékok kis fantáziával újrahasznosíthatók.

Mindenki azzal tehet a legtöbbet nemcsak másokért, hanem a környezetért, a tiszta Magyarországért is, ha csak a valós igények szerint szükséges termékeket vásárolja meg és kerüli a túlfogyasztást. Így a jövőben sem állhat elő az a probléma, hogy bizonyos alapvető termékekhez nem jut hozzá mindenki a megsokszorozódott kereslet miatt - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Boros Anita kiemelte azt is: ezt az időszakot arra is kihasználhatják a családok, hogy példát mutassanak a fiatalabb generációnak a szelektív hulladékgyűjtés területén.

Fontos felhívni a gyerekek figyelmét a fenntarthatóságra, és megtanítani őket arra, hogyan óvhatják meg környezetüket. A kreatív újrahasznosítás ráadásul hasznos otthoni időtöltés is - tette hozzá.


Kép forrása: zh.m.wikipedia.org / Szerző: Foerster

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló