Globális felhívás az élelmiszerpazarlás ellen

Hír

2017/09/20

Megújította elköteleződését az élelmiszerpazarlás és –veszteség elleni harc mellett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Az ENSZ jelenleg zajló Közgyűlésének egy magas rangú rendezvénye foglalkozott az élelmiszerpazarlással, az éhezés felszámolásához vezető út egy alapkövével.

„Zéró toleranciát kell hirdetünk az élelmiszerpazarlás és –veszteség ellen, már csak gazdasági okokból is”, mondta Graziano da Silva, hivatkozva egy tanulmányra, mely szerint egy dollár beruházással ilyen politikákba, 14 dollár nyereséghez jutunk.

Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer harmada sosem kerül felhasználásra. A pazarlás az élelmisztermelés minden fázisában jellemző. A tényleges élelmiszeren túl a felhasznált munka, energia és természeti erőforrások is veszendőbe mennek, fölöslegesen növelve a káros üvegházhatású gázkibocsátásunkat.

Bevált megoldások

A FAO több módszert és megoldást használ a probléma kezelésére. Dél-kelet Ázsiában például a paradicsom 20 %-a ment tönkre szállítás közben a helytelen csomagolás miatt. A termelők és más érintettek bevonásával 90 %-kal tudták csökkenteni a veszteséget. 2013-ban indult útjára a FAO Save Food kezdeményezése, amely ma már mintegy 500 partner (nemzetközi szervezet, a privát szektor, civil szféra) együttműködésévé nőtte ki magát. Célja a figyelemfelhívás, az információ és jó gyakorlatok cseréje az élelmiszerpazarlás és –veszteség csökkentésére. A FAO emellett adatokkal és elemzésekkel segíti a döntéshozókat, hogy megértsék, hol jelentkezik a probléma – és hol érdemes beavatkozni.


Főkép forrása: flickr / U.S. Department of Agriculture


forrás: FAO

A rovat új hírei

Hasonló