A nevetés hatásai

Magazin

2014/09/04

Míg a gyerekek naponta átlagosan négyszázszor nevetik el magukat, felnőttként ezt már csupán tizenötször engedjük meg magunknak. Pedig az adagot érdemes növelnünk! - A nevetés ugyanis pozitív láncreakciót indít el szervezetünkben, ezáltal segít megőrizni egészségünket, többek közt csillapítja a fájdalmat, és erősíti immunrendszerünket.

Többféle elmélet született már arról, miért is nevetünk, ám az vitathatatlan, hogy a nevetés a kommunikáció eszköze, mégpedig a megerősítésé, a pozitív visszajelzésé, mely a béke és a játék üzenetét hordozza. A középkorban állítólag fájdalomcsillapításra "használták", a 20. században pedig már tudományosan is igazolták ilyen irányú hatását. Napjainkban a nevetést a gyógyításban és terápiában egyaránt alkalmazzák.

Stressz ellen
A nevetés pozitív hatásai között gyakran a stresszoldás szerepel első helyen. Nemcsak arról van szó, hogy bizonyos helyzetekben egy-egy jól elhelyezett poén megszabadíthat a kínos feszengéstől, ennél jóval fontosabb a vidámság hosszútávú hatása. A rendszeres nevetés ugyanis segít a szervezet hormonális egyensúlyának fenntartásában, csökkenti a kortizol nevű hormon szintjét, amely tartós stressz hatására megnövekedhet és bizony magas vérnyomást, szívproblémákat is okozhat.

Immunerősítés
A nevetés ugyanakkor erősíti az immunrendszert, javítja a test védekezőképességét a kórokozók ellen, így a betegségek megelőzésében is segíthet. Bár nem válthatjuk ki vele a sportot, azért kiegészíthetjük azt, ugyanis megmozgatja az izmokat, növeli a pulzusszámot, és serényebb oxigénfelvételre serkenti a sejteket!
Egy kiadós nevetés felér egy lendületes sétával. 20 másodpercnyi önfeledt kacaj körülbelül annyival több oxigénnel látja el a szervezetet, mint 3 perc az evezőpadon. - És ha ez még nem volna elég, hozzátehetjük, hogy a nevetés jót tesz a bőrnek, sőt, egy kísérletben nemrég bizonyítást nyert, hogy még az ekcémával szemben is hatásosnak bizonyulhat.

Bohócoorvosok és nevetőklubok
A nevetés gyógyító hatását bizonyította számos alkalommal Patch Adams. A filmbeli orvost a nemrég elhunyt világhírű színészóriás, Robin Williams alakította. A "bohócdoki" 20 munkatársával indította el kórházát a 70-es években, kollégáival a lelki gyógyítást, a humort is fontosnak tartották. Az azóta eltelt évek alatt bevezették a nevetésterápiát a klinikai gyakorlatba is, például a rákgyógyításban. Számos nevetőklub alakult világszerte, feltalálták még a nevetésjógát is.


A nevetés hatásos fegyver volna a szorongás és a depresszió ellen, ha éppen a hasonló problémákkal küzdőknek volna kedvük nevetni. A terapeutáknak ilyen esetekre is van javaslatuk: Ha épp semmi okot nem találunk a vidámságra, egyszerűen kezdjünk el nevetni, akkor is, ha eleinte erőltetnünk kell. Ez éppen elég a szervezetnek ahhoz, hogy beinduljanak a megfelelő reakciók, például az endorfintermelés, és felderüljünk.

 

A rovat új hírei

Hasonló