7 javaslat a pozitív változásért

Magazin

2014/03/30

Nemcsak a kívánt testsúlycsökkenés javíthat sokat az ember életminőségén. Íme, néhány apró változtatás, melyek nagy hatással lehetnek életünkre.

A tavasz sok szempontból a kezdetek és az új lehetőségek időszaka. Ilyenkor nemcsak a természet éledezik, az ember is nagyobb kedvvel mozdul ki, veszi fel a sportcipőt, vagy akár tűz ki új célokat. Bár a nagykabát levetésével párhuzamosan sokan fognak fogyókúrába, a kalóriák számlálgatása nem biztos hogy a legmegfelelőbb, vagy a legcélravezetőbb megoldás. Érdemes olyan dolgokat is kipróbálni, amelyek élénkítik a testet, lelket, így az élet más területeire is hatással lehetnek.

1. Tiszta fejjel
Mindannyiunk fejében szüntelenül száguldoznak a gondolatok, a napi teendőkről, történésekről, magunkról és másokról. Ez így is van rendjén, ám előfordul, hogy olyan gondolatokon "kattogunk" - ahogyan a szleng is mondja - amelyek teljesen feleslegesen foglalják le szabad kapacitásunkat. Érdemes tehát néha figyelnünk belsőnkre, hogy tetten érjük gondolataink áramlását, és alakítsuk azok irányát. Elég, ha naponta 15 percet szánunk arra, hogy nem teszünk mást, mint csendben lélegzünk, és figyeljük, hogy mi zajlik belül. Nevezhetjük ezt meditációnak, vagy akár mentális pihenésnek is.

2. Tudatos vásárlás
Gyakran sokkal több mindent veszünk meg, mint amire valóban szükségünk lenne. Bevásárláskor kevesen használunk előre megírt vásárlói listát, a választott termékek között pedig sokszor olyan anyagok rejtőznek, amelyeket nem szívesen engednénk be a háztartásba. Ha nyomon követjük, hogy mi mindenre költünk, ha összeállítjuk vásárlási listánkat, és ha figyelemmel vagyunk az összetevőkre is, egészségesebben élhetünk és hó végén akár több is maradhat a pénztárcánkban.

3. A könyvek varázslata
Sokan órákat töltünk monitor előtt, és okostelefonunk, táblagépünk is értékes időt von el napi szinten. Tény, hogy az internet térhódításával, a mobileszközök elterjedésével leginkább a világhálón szörfölünk, főként online tartalmakat olvasunk. A virtuális világ temérdek képi ingere azonban szétszórhatja és felszínessé teheti a figyelmünket - arról nem is beszélve, hogy a szemünket is fárasztja a monitor folyamatos nézése - így nem is meglepő, ha egy idő után romlik a koncentrációnk, no meg a látásunk is. Érdemes olykor visszatérnünk a könyvek világába, hogy legalább ideig-óráig egyetlen, összefüggő szövegre koncentráljunk, és megmozgassuk fantáziánkat is. Ha engedjük, hogy a könyvolvasás kiszakítson a hétköznapokból, az ebben a rohanó világunkban szinte egy mentális pihenéssel ér fel.

4. Zeneterápia
A zene hatékony nyugtató vagy éppen aktivizáló "erőforrás" lehet. Hallgathatjuk kikapcsolódásként, munkához vagy sporthoz, és segíthet megteremteni az érzelmi harmóniát is. Mikor zenét hallgatunk, akár táncra is perdülhetünk, és énekelhetünk egy jót. Ez hatással van életkedvünkre, sőt, még az önbizalmunk is nőhet tőle.

5. Elfogadás
Az ember sokszor hibáztatja magát, olyan is van, aki bűntudattal éli az egész életét, azaz "súlyokat" cipel magával. Pedig az önostorozás idővel ördögi kört teremt. Aki önmagának nem tud megbocsátani, az nem is szeretheti magát, és hibáiból sem tud tanulni. Aki azonban elfogadja, hogy nem tökéletes, és a célhoz vezető út gyakran tévedésekkel van kikövezve, az sokkal könnyebben javítja ki hibáit, és legközelebb már másként fog cselekedni.

6. Alkotás
A hétköznapjainkat feladatok és kötelességek hálójában éljük, ám nem árt néha megteremtenünk a lehetőséget, hogy kilépjünk a mókuskerékből, önfeledten játsszunk, sőt, alkossunk valamit. Egy társasparti a barátokkal, vagy épp rajzolás, festés, akár versek írása (a példákat napestig folytathatnánk), mind-mind abban segítenek, hogy ráleljünk önmagunkra, megismerjük azt az oldalunkat, amit a hétköznapok alkalmával eddig a háttérbe "szorítottunk" akár nem is tudatosan.

7. Irány az erdő!
A tavasz az egyik legszebb időszak a természetben. Megszólalnak a madarak, a növényekből áradó illatok pedig felérnek egy aromaterápiás kezeléssel. Ilyenkor érdemes kimozdulnunk, és feltöltődnünk energiával. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy az erdő gyógyító hatással van ránk: csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert.

 

 

A rovat új hírei

Hasonló

Mozgással a boldogságért

Számos tanulmány igazolja, hogy a testmozgás hatékony ellenszere a depressziónak, szorongásnak; hatása sokszor felülmúlja a ...

A nevetés hatásai

A nevetés pozitív láncreakciót indít el szervezetünkben, ezáltal segít megőrizni egészségünket is.