Újabb javaslatok a pozitív változásért

Magazin

2014/04/22

A legnagyobb változások is az első lépéssel kezdődnek. A "7 javaslat a pozitív változásért" című cikkünk folytatása következik.

Korábban már írtunk arról, hogy bár sokan a fölös kilók leadásához kötik az elégedettségüket, nem ez az egyetlen módja annak, hogy valaki jól érezze magát a bőrében, hogy könnyebben elérje céljait. Gyakran az a kulcs, ha megváltoztatjuk a gondolkodásunkat, ha más nézőpontból kezdjük el szemlélni a világot.

Pozitív mondatok
Sok helyen olvashatunk a pozitív gondolkodás fontosságáról, de nem mindenhol kapunk magyarázatot is arra, hogy mit jelent mindez. Nem arról van szó ugyanis, hogy fel kellene tennünk a rózsaszín napellenzőt, vagy szemet kellene hunynunk a kellemetlenségek felett. A lényeg, hogy arra koncentráljunk, amit megtehetünk, amit szeretnénk, ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, amit el akarunk kerülni. Bár kis lépésnek tűnik, nagy eredményeket lehet vele elérni.

Félelem nélkül jönnek az új ötletek
Az emberek többségének számít mások véleménye, és ez bizonyos mértékig egészséges is, hiszen fontos, hogy átgondoljuk a tetteink várható következményeit és hatásait. Azonban nem jó, ha másokra túlságosan is figyelünk, mivel az akadályozó tényező lehet, például a jó ötletek megvalósításában is. A "túlagyalás" számos fóbiát eredményezhet, ami elszalasztott lehetőségekhez vezet: például nem merünk kiállni a közönség elé, noha sikeres előadást tudnánk tartani. Vagy nem merünk megszólítani egy idegent, pedig akár egy jó barátság is kialakulhatna. Esetleg valamilyen találkozóra nem megyünk el, amellyel egy jó üzletet szalasztunk el. - A példákat napestig sorolhatnánk. Tehát félelem vezérelte jóslatokba soha ne bocsátkozzunk, mert egyrészt hajlamosak lehetünk túl negatív képet festeni az adott szituációról, másrészt túlbecsülhetjük azt, hogy mások mennyire foglalkoznak velünk. Gondoljuk át, kik azok, akiknek a véleménye igazán fontos számunkra, tervezéskor pedig inkább egy lehetséges pozitív végkimenetelt vegyünk számításba.

Ültessünk!
A tavasz a magok elvetésének az ideje, ezért még épp időben vagyunk az ültetéshez. Amellett, hogy remek kikapcsolódás, a földdel való munka sokak szerint segít a lelki egyensúly helyreállításában is. Ültethetünk kertbe, vagy balkonládába, virágot, fűszernövényt, de akár zöldségeket is, például paradicsomot, borsót. Így nyáron már frissen szüretelhetjük a reggelihez valót, és a vendégeinket is megkínálhatjuk saját termesztésű finomságainkkal. Ha spirituálisan gondolkodunk, a magok elvetésében akár saját céljaink, terveink metaforáját is láthatjuk. Így amíg végigkövetjük, ahogy a mag kikel, szárba szökken, levelet növeszt, majd termést hoz, elképzelhetjük, hogy a terveink is ilyen természetes módon haladnak a megvalósulás útján.

A hála ereje
Az emberi gondolkodás könnyen rááll a hibajavítás és problémamegoldás pályájára, ami általában nagyon hasznos tud lenni. Főleg akkor, ha közben nem felejtjük el értékelni azt sem, ami jól működik. Ezért érdemes összeírnunk naponta legalább öt dolgot, aminek örülünk, amiért hálásak lehetünk magunknak, másoknak vagy a sorsnak. Ne feledkezzünk mg arról sem, hogy legalább képzeletben megdicsérjük, vagy akár ténylegesen meg is jutalmazzuk magunkat, ha valamit jól csináltunk, ha valamiért erőfeszítést tettünk. Így sokkal motiváltabbak és kitartóbbak tudunk maradni. Ez vonatkozik a barátainkra és a családtagjainkra is: ne spóroljunk irányukba se a pozitív visszajelzéssel, mert ezzel nemcsak örömet szerezhetünk, de további építő tettekre is sarkallhatjuk őket.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A nevetés hatásai

A nevetés pozitív láncreakciót indít el szervezetünkben, ezáltal segít megőrizni egészségünket is.