Alig múlt 12 éves a legfiatalabb filmkészítő

Hír

írta: Admin
2015/03/04

Véget ért az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) Filmpályázata.

A 2015. március 3-i zsűrizésen Pokorny Lia, Novák Péter és Vadon János választotta ki a legjobb munkákat a megmérettetés döntőjébe bejutott pályaművek közül. A Filmpályázatra – amelyet 2014. augusztus 15-én hirdettek meg – 83 filmet készítettek el és küldtek be az alkotóik. Ez bő négyszer annyi, mint amennyi az első, 2013-ban meghirdetett pályázatra beérkezett. Akkor 18 kisfilmet érkezett.

A legjobb filmek 
Az OKTF NHI-nál lezajlott előzsűrizés után összesen 17 pályamű került be a filmpályázat döntőjébe: nyolc-nyolc film a két kategóriából (OMG – Ezdedurva! és LOL – Sírva nevettess!), valamint egy pályamű a YouTube megtekintések alapján. Az eredmény az alábbiak szerint alakult.

OMG – Ezdedurva! kategória:

I. helyezett: Amíg lebomlik...

Készítette: Filkor Gábor (Budapest)


II. helyezett: Palackposta

Készítette: Fonth Eszter (Páty)


III. helyezett: Farost

Készítette: Varga Máté (Debrecen)


LOL – Sírva nevettess! kategória:

I. helyezett: Illegál

Készítette: Horváth Tímea (Budapest)


II. helyezett: A futás

Készítette: Kovács Zoltán Frigyes, Balla Gábor, Erlauer Balázs, Préda-Kovács Zsolt, Kapás Zsolt Zsombor, Pap Róbert, Jeddi Ágost (Szeged)


III. helyezett: sZemét

Készítette: Futó László, Omódi Marianna (Pécs)


Különdíj:

Kukában a szemét!

Készítette: Molnár Kristóf (Miskolc)

A Filmpályázatról számokban

A két kategória közül a közönséget megdöbbenteni szándékozó OMG – Ezdedurva! volt a népszerűbb, abba 46 pályaművet küldtek be a filmkészítők, míg a nézők körében „rekeszizomrángást" előidéző LOL – Sírva nevettess! kategóriába 37 film érkezett. A Filmpályázat több mint 200 filmkészítőt, közreműködőt mozgatott meg, közülük voltak, akik több pályázattal is indultak. A leglelkesebb alkotópáros 4 kisfilmet készített.

Rajtuk keresztül pedig vélhetően több ezer emberhez sikerült eljutni, hiszen csak a YouTube megtekintések alapján a döntőbe került filmet 1631 alkalommal tekintették meg. A pályázók átlagéletkora 22,6 év, az alkotók közül a legfiatalabb 12,5, a legidősebb 48 éves. A megmérettetésre 39 egyéni alkotó, 39 csoport és 5 filmműhely pályázott.

A Filmpályázatra szerte az országból érkeztek pályaművek, így Alsóújlak, Baja, Békés, Biatorbágy, Bordány, Budapest és vonzáskörzete, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Foktő, Hajdúböszörmény, Kiskunfélegyháza, Kisújszállás, Mátészalka, Mezőtúr, Miskolc, Páty, Pécs, Sajólád, Sátoraljaújhely, Sopron, Szada, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentendre, Szolnok, Szombathely és Veszprém településről. Sőt, küldtek be filmet a megmérettetésre a határainkon túlról is, Londonból és a romániai Szilágy megyéből, Szilágycseh településről.

A Filmpályázat célja

Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság egyik alapfeladata a társadalmi szemléletformálás elősegítése, a lakosságban a környezettudatos gondolkodás erősítése, a környezetünk védelmével, felelős hulladékgazdálkodással kapcsolatos érzékenység fokozása. A Filmpályázat projekttel a cél az volt, hogy új utat nyissanak a társadalmi szemléletformálás és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése terén: fiatal, tehetséges filmkészítők bevonásával hozzák közelebb az emberekhez a hulladékkal kapcsolatos környezetvédelmi és társadalmi problémákat.

A zsűrizésnél olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például a pályamű minősége, eredetisége, az alkotó kreativitása, hogy mennyire érthető a film üzenete, milyen mértékben képes a szemléletformálásra, mennyire illeszkedik a nevezési kategóriába, mennyire megfelelő hulladékgazdálkodási szakmai szemmel és milyen a technikai kivitelezése.

forrás: OKTF NHI

A rovat új hírei

Hasonló

Szmog ihlette a kínai rendezőt

A szmog ihlette meg Csia Csang-ko kínai filmrendezőt, aki megfogalmazása szerint "a megvilágosodást és nem a félelemkeltést" ...

Itt az idei OHÜ filmpályázat

Újra meghirdeti Filmpályázatát az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A legjobb fiatal alkotókat majd kétmillió ...