Az ételek drogként hatnak?

Hír

2015/09/08

Egy nemzetközi kutatócsoport rájött, hogy az éhség más hálózatokat aktivál azoknak az agyában, akik túlsúllyal küzdenek, mint azokében, akiknek testsúlya egészséges.

 

Az elhízás a modern társadalom egyik legbonyolultabb problémája. Míg a túlsúly kezelése az egyik legfontosabb teendő az egészségmegőrzés szempontjából, gyakran igen kevés sikerrel kecsegtet. Ennek részben az az oka, hogy kevéssé értjük még azt az agyi mechanizmust, ami az étel utáni vágy mögött áll.

A legfrissebb tanulmányok azt sugallják, hogy az elhízott emberek agyában olyasmi történik, mint ami a drog- és alkoholfüggőkében. Úgy tűnik tehát, a kezelés is a függőségekéhez hasonló módszereket igényel.

A spanyol Granadai Egyetem és az ausztrál Monash Egyetem kutatói a következő kísérlettel tesztelték a jelenséget: büféételeket adtak 39 elhízott és 42 normál testsúlyú alanynak. A résztvevőket aztán MRI-re kötötték, és ételfotókat mutattak nekik, hogy felébresszék az éhségüket. A felvételekből az derült ki, hogy az elhízott egyének esetében az éhség sokkal inkább kapcsolatban állt az agy jutalomközpontjával, mint a normál súlyú egyéneknél, akiknél az impulzus több, más agyterülethez kötődött.

Oren Contreras-Rodríguez, a kutatás egyik vezetője így összegezte az eredményeket: Vita zajlik arról, hogy az elhízást nevezhetjük-e „ételfüggőségnek”, ugyanakkor eddig nagyon kevés kutatás vizsgálta a kérdést. A mi következtetéseink szerint az étel által a jutalomközpontban kiváltott ingerek nagyon hasonlóak azokhoz, melyeket a függőségekben szenvedőknél találhatunk. Ez az összefüggés még további vizsgálatokat igényel, de már ezek a felfedezések is segíthetnek az elhízás kezelésében.


forrás: eurekalert.org

A rovat új hírei

Hasonló

Túlsúlyosak lennénk?

Az OTÉI vizsgálata szerint Magyarország felnőtt lakosságának 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Gyilkos gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó ...

Étrend VS testmozgás

Az étrend fontosabb a testmozgásnál a fogyás szempontjából egy kutatás szerint.

Az elhízás ára

Az elhízás majdnem akkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás.