Túlsúlyosak lennénk?

Hír

írta: MTI
2015/05/16

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OTÉI) múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, melynek során kimutatták, hogy a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete.

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos. A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.

2009-hez képest az elhízott 18-34 év közötti férfiak aránya 9-ről 20 százalékra nőtt. Ennek lehetséges okai között van a mozgásszegény életmód, az autók állandó használata gyaloglás helyett (kis távolságok esetén is) illetve, hogy az elmúlt húsz évben másfél-kétszeresére nőttek az ételadagok - mondta Martos Éva, az OÉTI főigazgató-helyettese.

Tény, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada, és az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Gyilkos gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó ...

Étrend VS testmozgás

Az étrend fontosabb a testmozgásnál a fogyás szempontjából egy kutatás szerint.

Az elhízás ára

Az elhízás majdnem akkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás.