Borban az egészség? - 7 érdekesség a vörösborról

Magazin

írta: ecolounge
2012/10/05

Régóta tudjuk, hogy „Borban az igazság!”, na de hogy az egészség is?! Összeállítottunk egy listát arról, miért is érdemes rendszeresebben vörösbort fogyasztanunk.

  1. Kezdjük mindjárt a történelemmel! Már Hippokratész is írt a bor kedvező hatásáról: alvási zavarok, depresszió és szívinfarktus elkerülésére, a betegségek kezelésére ajánlotta. Julius Cezar minden nap 1,5 liter bort rendelt katonáinak, így sok fertőzés (tífusz, kolera) felütését elkerülte a nagy hadjáratok során. De az egyszerű középkori emberek is rendszeresen fogyasztották e nedűt, hiszen higiéniai okokból vizet sokszor veszélyes volt inni, a bor pedig kiváló bélfertőtlenítő is.
  2. Nem csak eleink, de a modernkor tudománya és kutatásai is a bor mellett voksolnak. A legújabb eredmények szerint a bor a tüdőrák ellen is védelmet nyújt, 60 %-os kockázatcsökkenést lehetett kimutatni egy kísérlet során azoknál, akik napi 1-2 pohár vörösbort ittak rendszeresen.
  3. Vegyünk példát a franciákról! Bár hazánkban is nagy kultúrája van a borászatnak és a borfogyasztásnak, a franciákra érdemes odafigyelni. Hiába a mozgásszegény életmód, a sok zsíros étel, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása náluk messze elmarad a hasonló táplálkozású és testkultúrájú országokétól. Ennek oka pedig bizony az a 1-2 deci vörösbor, amit szinte minden francia naponta elfogyaszt az ebédjéhez vagy vacsorájához.
  4. A rövid italokkal ellentétben a bor nem pusztítja az agysejteket, épp ellenkezőleg, serkenti azokat, csökkenti az agyér-elmeszesedés kockázatát, illetve lassítja a már megindult folyamatokat. (persze csak módjával!)
  5. A csontritkulást is lassítja, megakadályozza, vagy legalábbis enyhíti a csontkopást.
  6. Antioxidánsok nem csak a zöld teában vannak, hanem a sötétpiros, fekete héjú szőlőben is. Ezáltal a vörösbor tisztítja az érfalakat, megakadályozza, lassítja az érelmeszesedés, az érfali zsíros lerakódás folyamatát vagyis jót tesz a vérkeringésnek és hozzájárul a szívinfarktus megelőzéséhez.
  7. A bor nem csak belsőleg, de külsőleg is hat! Fertőtlenítő hatása borogatás formájában is érvényesül, gyorsítja a sebgyógyulást, a bőrgyulladások ellen is használ.

És persze nem feledkezhetünk meg a fehérborról sem, aminek nagyon jó hatása van az emésztésre magasabb savtartalma miatt. Növeli az étvágyat, serkenti a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, de még hasmenés esetén is segít.

Na végre valami indokolttá teszi a féktelen bulizásokat és hajnalig tartó borozásokat a barátokkal! – gondolhatnánk viccesen, de - mint sok minden másban is - a bor rendszeres fogyasztásánál is a mértékletesség a legfontosabb. A férfiaknak napi 2-3 deci, a nőknek pedig naponta 1-2 deci a megfelelő mennyiség.

 

 

(írta: Kiss Andrea / ecolounge)

A rovat új hírei

Hasonló

Borból fertőtlenítőszer?

A járvány miatt jelentősen visszaesett az olasz bor exportja, több száz millió liter bor maradt a termelők nyakán. Egy ...

Fokhagyma és a tüdőrák

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata.