Borból fertőtlenítőszer?
A járvány miatt jelentősen visszaesett az olasz bor exportja, több száz millió liter bor maradt a termelők nyakán. Egy mezőgazdasági szervezet egy különleges intézedéssel igyekezne enyhíteni a károkon: fertőtlenítőszerekhez nyernének ki alkoholt a megmaradt borból.
A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.
Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.
A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.
Nem ez lenne az első alkalom, hogy a termelők alternatív módon próbálják hasznosítani a járvány miatt eladatlan készleteket. Ausztráliában egy szennyvíztisztító energiaszükségletének egy részét fedezték lejárt sörből előállított biogázzal.
Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Querciabella