Fokhagyma és a tüdőrák

Hír

írta: Admin
2013/08/11

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Az erről szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research folyóiratban.

A csiangszui betegségellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték táplálkozásáról, életmódjáról, szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát és dohányzik-e - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása. Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak akkor is, ha dohányosok voltak vagy ki voltak téve a felhevített főzőolaj füstjének, ami szintén komolyan növeli a rákkockázatot. A rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak.

Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethető.

A tanulmányt jegyző kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.

Nem a fokhagyma az egyetlen antioxidánsokat tartalmazó zöldség.
Íme, további négy "rákellenes" növény:

  • Zeller: A benne található "apigenin" növényi flavonoid lassítja a daganatok növekedését.
  • Brokkoli: A C-vitamin és a béta-karotin együttes hatásával rákmegelőző zöldségként tartják számon.
  • Cékla: A "pektin" indukálja a szervezet méregtelenítését, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Sárgarépa: Az egyik legnagyobb béta-karotin vegyületet (azaz antioxidánst) tartalmazó zöldség.

 

forrás: MTI, wikipedia.org, taplalkozzunktudatosan.blogspot.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Gének döntik el?

Egy új tanulmány szerint gének döntik el, hogy ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra. Valóban csak ezen múlik?

Rák eurósítva

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben.

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...