Bútorápolás természetes anyagokkal

Magazin

2015/03/30

Mindenki szeretne tiszta, rendezett otthonban élni, úgy, hogy annak különleges, egyedi jelleget kölcsönöz. Nem mindegy azonban, hogy milyen tisztító- és ápolószerekkel kezeljük bútorainkat.

A boltokban se szeri, se száma a különböző tisztítószereknek, melyek gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek szennyezik a szoba levegőjét, károsak a környezetre, sőt nem feltétlenül ártalmatlanok az egészségünket illetően sem (gondoljunk csak a különféle allergiás reakciókra). Ennek szellemében következzen pár nagyanyáink idejéből származó természetes bútorápolási tipp, amely mindenféle káros mellékhatás nélkül, pénztárca– és környezetbarát módon alkalmas fából készült bútoraink ápolására.

Harc a por ellen

Hozzávalók:

  • 1 l víz, 1 teáskanál 15%-os ecet
  • 1 teáskanál glicerin

Egy edényben keverjük össze a hozzávalókat, majd egy puha rongy segítségével töröljük le vele bútorunkat. A készítmény használatával megakadályozhatjuk, hogy a bútor gyorsan újra poros legyen.

Makacs foltok ellen hatásos

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál fehér vazelinolaj
  • 2 teáskanál terpentin

Keverjük össze a hozzávalókat egy kis edényben. Itassunk át vele egy puha rongyot és ezt követően erős dörzsöléssel távolítsuk el a foltot. Ezzel a régi házi szerrel könnyen eltávolíthatjuk a foltokat bútorainkról.

Pácolt bútorok megfiatalítása

Hozzávalók:

  • 300 ml lenolaj
  • 1 teáskanál só

A lenolajat és a sót jól keverjük össze. Mindössze néhány cseppel nedvesítsünk be egy gyapjúdarabot és dörzsöljük át vele a foltos bútorunkat. A végén puha kendővel töröljük át. Ez a szer folteltávolításra éppúgy alkalmas, mint a pácolt felület fényesítésére.

Hogy tölgyfa bútorunk új fényben tündököljön

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál méhviasz
  • 300 ml sör
  • 2 teáskanál cukor

Gőz fölött olvasszuk meg a méhviaszt, majd hűtsük le, de ügyeljünk rá, hogy ne szilárduljon meg teljesen. Adjuk hozzá a sört és a citromot. Egy finom ecset segítségével kenjük át a poros, vagy foltos felületet, hagyjuk száradni, végül egy tiszta gyapjúdarabbal dörzsöljük fényesre.

Egyéb bútorápolási tippek

Következő alkalommal, ha látjuk, hogy bútorunkon vastag porréteg lapul, vegyük elő az almaecetet a konyhából, mely rendkívül jó a por ellen és csillogóvá teszi bútorunkat. Ne feledjük, hogy a tölgyfa bútorok jó barátja a sör, melytől rögtön fényesebben ragyognak majd. Lakozott bútorok esetén az áttörlést ne nedves ronggyal, hanem méhviasszal tegyük meg, így az eredmény sokkal fényesebb, ápoltabb hatású. Fehérre festett fabútoroknál használjunk meleg vízben elkevert iszapolt krétát; kenjük rá, majd egy gyapjúdarabbal fényesítsük. Diófa bútorainkat portörlés után simítsuk át egy kis tejjel, ami teljesen újszerűvé varázsolja azokat.

Pohárnyom a faasztalon? Egy teáskanál vaj, 1 teáskanál majonéz és egy kevés cigarettahamu elegye megoldja a gondot.

Na és mit tegyünk a csúnya vízfoltokkal? Ilyenkor kiválóan használható a fogpasztás átdörzsölés; viszont, ha nagyon makacs a folt, adjunk a pasztához egy kevéske sziksót (szódát), a folt helyét pedig egy puha ronggyal töröljük fényesre.


A rovat új hírei

Hasonló